Ξεπέρασε τις αισιόδοξες προβλέψεις η γαλλική οικονομία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η γαλλική οικονομία είναι πιο ανθεκτική στις διεθνείς συνθήκες που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε επιβράδυνση, από όσο είναι άλλες οικονομίες, περισσότερο εξαρτημένες από το εμπόριο, όπως λ.χ. η Γερμανία και η Ιταλία.

Πράγματι, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν μία από τις πιο ανθεκτικές της περιοχής στην αρνητική επίδραση των εμπορικών εντάσεων και της αβεβαιότητας η οποία περιέβαλε το Brexit. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο μια υποχώρηση της αύξησης του ΑΕΠ της Γαλλίας από 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε 0,2% το τρίτο τρίμηνο.

Ο σταθερός τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλίας έρχεται σε αντίθεση με την αναμενόμενη πολύ ασθενέστερη ανάπτυξη στη Γερμανία, η οποία εμφανίζει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωση – θέτοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε τεχνική ύφεση.

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης εχθρότητας προς το εμπόριο, η δύναμη της Γαλλίας στις υπηρεσίες και στην εγχώρια κατανάλωση αποδεικνύεται ωφέλιμη, ενώ οι γερμανικές εξαγωγές υποφέρουν εξαιτίας της εξάρτησης της χώρας από την κινεζική αγορά, κυρίως στους κλάδους των αυτοκινήτων και του βιομηχανικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η γαλλική οικονομία επιβραδύνεται ελαφρά από πέρυσι, όταν αναπτύχθηκε κατά 1,7%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάπτυξη 1,3% για φέτος και 1,4% για την επόμενη χρονιά.

Το τρίτο τρίμηνο του 2019, η γαλλική οικονομία είδε τις εισαγωγές της να αυξάνονται κατά 1,4%, αφού μειώθηκαν κατά 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης κατά 0,3%, σε σύγκριση με την πτώση -0,1% μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ο παραδοσιακός οδηγός της γαλλικής οικονομίας και συνέχισε να κρατά αυτό το ρόλο, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένες από το πακέτο φορολογικών περικοπών ύψους 10 δισ. ευρώ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και άλλων μέτρων τόνωσης που ελήφθησαν πέρυσι.

Την Τετάρτη θα δημοσιευθούν στοιχεία για την ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης καθώς και για την Ισπανία και την Ιταλία. Τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ θα δημοσιοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου.