Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, αφού χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία.

Σε διάγγελμά του αργά χθες τη νύκτα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να σωθούν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ.

«Συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι απομακρύνσεις των εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, όμως χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της επανέναρξης των μαχών.

Χθες το απόγευμα 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ αντιπρόεδρος της ουκρανικύς κυβέρνησης. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα, όμως κατηγόρησε τους Ρώσους ότι παραβιάζουν συνεχώς την εκεχειρία και κατά συνέπεια η επιχείρηση εκκένωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ επισημαίνοντας: «Η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Αζοφστάλ θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου». Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε εκτιμήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 200 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο, έχοντας λίγες προμήθειες σε νερό και τρόφιμα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι παραμένουν σε αυτό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ, ανέφερε στο Telegram ότι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη χθες, ανάμεσά τους και κάποιοι που βρίσκονταν στο Αζοφστάλ.

Ο Γερμάκ έκανε λόγο «για ένα ακόμη στάδιο απομάκρυνσης» το οποίο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Αζοφστάλ.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Περιορισμένες κινήσεις στα μέτωπα, νέες απόπειρες εφόδου στην Αζοφστάλ

Τα πράγματα ήταν -συγκριτικά- ήρεμα στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ «απωθήθηκαν οκτώ επιθέσεις του εχθρού» και καταστράφηκαν τρία άρματα μάχης, οκτώ πυροβόλα, επτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένα αυτοκίνητο και τρία μηχανήματα» του Μηχανικού του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το επιτελείο.

Παράλληλα στον νότο, έγιναν νέες ρωσικές προσπάθειες να καταληφθούν οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του μόνου τομέα της Μαριούπολης όπου απομένουν ουκρανοί στρατιωτικοί.

Σε άλλα μέτωπα, η ρωσική δραστηριότητα περιορίστηκε σε βολές του πυροβολικού και πτήσεις αναγνώρισης, πάντα σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Στην περιοχή της Ιζιούμ, από όπου η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση προς την Κραματόρσκ, ώστε να περικυκλώσει τις ουκρανικές μονάδες στο Ντονμπάς, καταγράφηκαν πτήσεις UAVs με σκοπό τον εντοπισμό αμυντικών θέσεων.

Εξάλλου στο Χάρκοβο, που είχε 1 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και σε περιοχές έξω από τη Ντανιέτσκ αναφέρθηκαν βολές του πυροβολικού και πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, πάντως όχι χερσαίες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ διόρισαν πρεσβευτές στη Ρωσία

Στο μεταξύ, περίπου δυόμιση μήνες αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αυτές διόρισαν πρεσβευτές στη Μόσχα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον τα συμφέροντά τους στη Μόσχα θα εκπροσωπεί η Όλγκα Μακέγεβα, ενώ οι αρχές του Λουχάνσκ θα στείλουν στη Ρωσία τον πρώην δημοσιογράφο Ροντιόν Μιροσνίκ. Ο Μιροσνίκ πριν χρόνια είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις ημέρες αφού αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεάλ Μαδρίτης-Λίβερπουλ: Ο «χρυσός» τελικός του 1,65 δισ. ευρώ και οι business των γηπέδων

Σταϊκούρας: Εντός Ιουνίου οι επιστροφές των έξτρα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

Γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει «να χάσει το τρένο» της ενεργειακής μετάβασης