Η τιμή στο αγαπημένο φαγητό των Ιταλών, τα μακαρόνια, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, κάτι που έχει σημάνει «συναγερμό» και στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Adolfo Urso είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat, οι τιμές στα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο, σε ποσοστό διπλάσιο, δηλαδή, σε σχέση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και 8,7% τον Μάρτιο.

Υψηλό κόστος παραγωγής ή αισχροκέρδεια;

Οι αυξημένες τιμές αποδίδονται στο γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν ακόμα τα αποθέματα σε ζυμαρικά που παρασκευάζονταν όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο, εξαιτίας των αυξήσεων του προηγούμενου έτους στις τιμές του σιταριού και της ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του σιταριού είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά, σε περισσότερο από μια δεκαετία λόγω του πολέμου. Ωστόσο το κόστος των εισροών έχει μειωθεί έκτοτε και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών, σύμφωνα με την Assoutenti, οφείλονται πλέον σε άλλους παράγοντες.

Διαβάστε ακόμη

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Αγγελίνα Τερλάκη (Red Dot Analytics): H Ελληνίδα από τη λίστα “30 Under 30 Asia” του Forbes μιλάει στο newmoney (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ