Κοντά στη νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση βρίσκεται η Γερμανία, μετά από έντονες συζητήσεις.

Οι πολιτικοί που υποστηρίζουν το μέτρο ελπίζουν να ανακτήσουν την αγορά από τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ γιατροί τονίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νέων.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα κάνει τη Γερμανία την τρίτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί το ναρκωτικό για προσωπική χρήση, η κάνναβη θα αφαιρεθεί από τον επίσημο κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών. Οι ενήλικοι θα επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους 25 γραμμάρια.

Ο υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach, σημείωσε ότι η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει την ανάκτηση της αγοράς από τους εμπόρους ναρκωτικών που προμηθεύουν πολλούς από τα 7 εκατομμύρια Γερμανούς που εκτιμάται ότι κάνουν τακτική χρήση κάνναβης. Η κυβέρνηση τόνισε ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο ναρκωτικό για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα της κάνναβης που καταναλώνεται από αυξανόμενους αριθμούς νέων.

«Η προστασία των παιδιών και των νέων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που προορίζεται να επιτύχει αυτός ο νόμος», δήλωσε ο Λάουτερμπαχ πριν από τη σχετική ψηφοφορία. «Την τελευταία δεκαετία η κατανάλωση από παιδιά και νέους αυξάνεται σταθερά».

Πρόσθεσε ότι ο νόμος θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της κρυφής αγοράς και θα βοηθήσει στον έλεγχο διακίνησης του ναρκωτικού.
Από την πλευρά τους, οι γιατροί που τάσσονται κατά του μέτρου, έχουν προειδοποιήσει ότι θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νέων καθιστώντας το φάρμακο πιο προσιτό και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εθισμού.

Ο τριμερής συνασπισμός με επικεφαλής τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του φιλοεπιχειρηματικού FDP, συμφώνησε το Νοέμβριο του 2023 να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, αφού την περιέλαβε στη συμφωνία συνασπισμού των τριών κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Από την 1η Απριλίου, οι ενήλικοι θα επιτρέπεται να καλλιεργούν έως και τρία φυτά και να κατέχουν μικρές ποσότητες κάνναβης, ενώ τρεις μήνες αργότερα η κάνναβη θα είναι επίσης διαθέσιμη σε αδειοδοτημένες μη κερδοσκοπικές λέσχες, που ιδρύονται για την καλλιέργεια και τη διανομή του φυτού.

Η κατανάλωση κάνναβης για τα άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται, ενώ τα άτομα ηλικίας 18 έως 21 ετών θα επιτρέπεται να αγοράζουν μόνο έως και 30 γραμμάρια κάνναβης με μέγιστη περιεκτικότητα σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη) 10%.

Η αλλαγή του νόμου θα κάνει τη Γερμανία το τρίτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποιεί την κάνναβη για προσωπική χρήση, μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Διαβάστε ακόμη

Τζέικομπ Ρότσιλντ: Ο βαρόνος που άφησε πίσω του τεράστια περιουσία – Οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Goldman Sachs: «Tαύροι» οι επενδυτές στα χρηματιστήρια – Οι συνθήκες επιτρέπουν αύξηση θέσεων

Voucher για POS: Ποιοι νέοι ΚΑΔ μπορούν να κάνουν αίτηση – Η προθεσμία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ