Σε περισσότερους από 20.000 «υπερβάλλοντες» θανάτους οδήγησαν οι καύσωνες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει συγκεντρωτικά, επίσημα στοιχεία.

Φέτος το καλοκαίρι, ο υδράργυρος από το Παρίσι μέχρι το Λονδίνο έφτασε ή και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί επί του κλίματος της ομάδας επιστημόνων World Weather Attribution (WWA) διαπίστωσαν ότι τόσο υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατον» να σημειωθούν χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι η Ευρώπη θερμάνθηκε με ρυθμό διπλάσιο από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Παράλληλα, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι περισσότεροι από τους πλεονάζοντες θανάτους στην Ευρώπη, 10.420 συνολικά, καταγράφηκαν στη Γαλλία. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, οι πλεονάζοντες θάνατοι στην Αγγλία και την Ουαλία ανήλθαν σε 3.271, ενώ στην Ισπανία αναφέρθηκαν 4.655 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο και στη Γερμανία 4.500.

Ένας καύσωνας το 2003 προκάλεσε περισσότερους από 70.000 πλεονάζοντες θανάτους στην Ευρώπη -κυρίως στη Γαλλία- και οδήγησε πολλές χώρες στο να εφαρμόσουν μέτρα, όπως να θέσουν σε εφαρμογή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και να ζητούν από τους ανθρώπους να προσέχουν τους γείτονές τους και να ανοίγουν κλιματιζόμενα σχολεία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα μέτρα αυτά, καθώς και άλλα σχετικά προγράμματα ίσως περιόρισαν κάπως τις επιπτώσεις από τους καύσωνες του 2022, όμως και πάλι ο απολογισμός των θυμάτων ήταν «υψηλότερος από τον αναμενόμενο», σχολίασε η Κλόε Μπρίμικομπε, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία. «Θεωρώ ότι ήταν […] ο χειρότερος καύσωνας από το 2003», είπε η ίδια.

Επειδή οι αρχές δεν αποδίδουν τους περισσότερους θανάτους απευθείας στον καύσωνα, οι στατιστικολόγοι κάνουν κάποια εκτίμηση, βλέποντας πόσοι άνθρωποι πέθαναν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκρίνοντας τον αριθμό με αυτόν που θα αναμενόταν, με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Ο καύσωνας μπορεί να σκοτώσει προκαλώντας θερμοπληξία, η οποία πλήττει τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλα όργανα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη

Μπουντεσλίγκα: Η μεγαλύτερη εξαγορά γερμανικής ομάδας από ξένους επενδυτές

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ποιοι είναι οι πιθανοί αγοραστές της ομάδας της Premier League (tweet)