Σε σημαντική υποχώρηση προχώρησαν οι Βρυξέλλες στο μέτωπο των νέων περιβαλλοντολογικών στόχων της ΕΕ, προκειμένου να κατευνάσουν τους οργισμένους αγρότες σε ένα διάστημα που οι κινητοποιήσεις διευρύνονται σε περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαγράψει τον προτεινόμενο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο, στο πλαίσιο των νέου οδικού χάρτη που πρόκειται να ανακοινώσει επισήμως την Τρίτη.

Ο νέος οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ποσοστό έως και 90% μέχρι το 2040.

Το αρχικό σχέδιο ήθελε στο πλαίσιο να εντάσσεται και ο ευρύτερος αγροτικός κλάδος με την απαίτηση για μείωση κατά 30% των εκπομπών που παράγει, κυρίως σε μεθάνιο και άζωτο. Κι αυτό με δεδομένο πως οι αγροτικές δραστηριότητες εκτιμάται ότι αναλογούν στο 10% των εκπομπών της ΕΕ.

Όμως, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις σε σειρά κρατών πέραν της Ελλάδας, από τη Γαλλία έως την Ιταλία και από τη Γερμανία έως τη Βουλγαρία, η νέα πράσινη ατζέντα της ΕΕ φαίνεται πως τροποποιείται.

Σύμφωνα με τους FT, οι νέοι περιβαλλοντολογικοί στόχοι για τον κλάδο θα επικεντρωθούν κυρίως στον τομέα των τροφίμων, άρα των επιχειρήσεων, αντί για την αγροτική παραγωγή, με το κείμενο να επισημαίνει ότι οι εκπομπές θα μειωθούν σημαντικά μέσα και από έτερα μέτρα όπως το να πετάγονται λιγότερα τρόφιμα στα σκουπίδια, η αλλαγή στη χημική σύνθεση των λιπασμάτων, αλλά και η ενθάρρυνση του κοινού ώστε να περιορίσει την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Η δυναμική των κινητοποιήσεων αιφνιδίασαν τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει ξεκινήσει στρατηγικό διάλογο για αλλαγές.

Προς την κατεύθυνση αυτή πίεσαν και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, οι οποίοι με σημερινή επιστολή τους προς την Κομισιόν υπογράμμισαν πως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΕΕ είναι εγκλωβισμένοι σε ένα σύστημα που τους συνθλίβει και πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δρομολογήσουν περισσότερα μέτρα για τη στήριξη τους. Μάλιστα, πρότειναν την εισαγωγή ενός φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, τα έσοδα του οποίου θα μπορούσαν να διοχετευτούν για τη στήριξη των απλών αγροτών.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Γιατί οι αναλυτές δεν ανησυχούν από τη νέα αλλαγή στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας (πίνακες)

Ο Λίντνερ προειδοποιεί τους Γερμανούς για τον κίνδυνο… φτώχειας

Τιμολόγια ρεύματος: Στους 6 μήνες η μικρότερη διάρκεια – Τι θα ισχύσει για τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ