Ευρώπη

Κορωνοϊός: Γαλλία και Γερμανία ζητούν αυστηρά μέτρα για τα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ

  • newsroom


Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν θα πιέσουν για συντονισμένες ενέργειες από την ΕΕ για να μην εξαπλωθεί περισσότερο η μετάλλαξη Δέλτα

Συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού ζητούν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μιας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η μετάλλαξη του ιού είναι διαδεδομένη.

«Προφανώς ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς τη μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε αρχικά στην Ινδία, είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες.

Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς τη λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε μια «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από τη λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους Βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στη Λισαβόνα, το 50% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την ΕΕ, αλλά κυρίως από τη Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στη βρετανική «πράσινη λίστα». Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα Βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα», όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους Βρετανούς τουρίστες, απαντώντας στην Άνγκελα Μέρκελ, που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Όλοι οι Βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε τη γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνόκτητη ναυτιλία: Μειωμένη κατά 6,24% η τραπεζική χρηματοδότηση – Στα $49,7 δισ.

MLS: Νέες διαβεβαιώσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εξεύρεση λύσης

Mouzenidis Travel: Πώς βρέθηκε σε αδιέξοδο – Η αίτηση εξυγίανσης και η δύσκολη επόμενη ημέρα