Λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αναζητά η Mouzenidis Travel, ένας από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς στον ελληνορωσικό τουρισμό, η οποία υπέβαλε αίτηση για διαδικασία εξυγίανσης.

Η Mouzenidis Travel έχει υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, με τα έσοδά του να έχουν υποχωρήσει κάθετα, ως αποτέλεσμα της κρίσης ρευστότητας που προκάλεσε η πανδημία αλλά και οι περιορισμοί διαρκείας στα ταξίδια από τη Ρωσία. Λόγω των συνθηκών, ανέφεραν κύκλοι της εταιρείας, επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον η εταιρεία πρακτικά δεν είχε καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα, η Mouzenidis Travel με έδρα στη συμπρωτεύουσα κατέθεσε χθες αίτηση προληπτικών μέτρων για λήψη προστασίας από τους πιστωτές της στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει ανακοινωθεί στους συνεργάτες του γραφείου στην Ελλάδα ότι αναστέλλεται η λειτουργία των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα έως τις 26 Ιουνίου και πλέον με νεότερη ενημέρωση και για μέσα στον Ιούλιο. Ο Όμιλος Μουζενίδη τονίζει, από την πλευρά του, ότι δεν επηρεάζονται οι άλλες εταιρείες, πλην της Mouzenidis Travel Greece.

Η εταιρεία περιλαμβάνει πληθώρα εταιρειών και γραφεία εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η αεροπορική Ellinair, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Μουζενίδης, γιος του ιδρυτή του ομίλου Μπόρις, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο.

Οφειλές και κρίση ρευστού

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εμφανίζεται να έχει οφειλές 70 με 100 εκατ. κυρίως προς ξενοδόχους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και προμηθευτές, οι οποίες επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε φθάσει να συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα, πέραν των δικών τους ξενοδοχειακών μονάδων, στις οποίες έφερνε τιυς πελάτες του.

Οι ίδιες πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν κάνουν λόγο για προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ενώ υπάρχει και σενάριο δημιουργίας νέας εταιρείας για να αναλάβει τις δραστηριότητες από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Βαλκάνια.

Ερώτημα αποτελεί πώς και ποιες άλλες δραστηριότητες θα συνεχίσουν και εάν σε αυτές θα συμπεριληφθεί η αεροπορική εταιρεία του ομίλου Ellinair, που διαθέτει στόλο 5 ιδιόκτητων αεροπλάνων και σχετικά πρόσφατα είχε ενισχυθεί κεφαλαιακά μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους. Η Ellinair, με πρόεδρο τον Γιάννη Μουζενίδη, γιό του Μπόρις, υπέστη μεγάλο πλήγμα λόγω της κατάρρευσης των αερομεταφορών. Πριν την πανδημία βρισκόταν σε  φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 η αεροπορική εταιρεία του Ομίλου μετέφερε περί το 1 εκατ. επιβάτες στη χώρα μας, με επίκεντρο και τη ρωσική αγορά όπου ο όμιλος Μουζενίδη έχει 25ετή παρουσία στο κομμάτι των ταξιδίων.

Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι αναστέλλει την εξυπηρέτηση των πελατών του στην Ελλάδα, προκειμένου να αναπροσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας του και να ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης. Η Mouzenidis Travel σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία».

Η εταιρεία σημειώνει πως «η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών, αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο, στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Mouzenidis Travel τονίζει ότι στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εξασφαλίσει την κανονική λειτουργία της επιχείρησης, εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών, «όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα κράτη – μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ.

«Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο. Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας», επισημαίνει η εταιρεία.

Δραστηριότητα σε 16 χώρες

Ο Όμιλος Μουζενίδη δραστηριοποιείται σε 16 χώρες, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, με σημαντικότατα μερίδια. Μέσω της Ellinair συνδέει αεροπορικά αποκλειστικούς προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχειακές μοναδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Όμιλο, ρωσικές εταιρείες του Ομίλου Μουζενίδη που δραστηριοποιούνται υπό το brand «Mouzenidis Travel» σε Μόσχα, Αικατερινούπολη, Αγία Πετρούπολη και Ροστόφ-ον-Ντον, συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους εξυπηρετώντας τους τουρίστες για όλους τους άλλους προορισμούς παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη.

Διαβάστε ακόμη:

Μεσοπρόθεσμο: Άλμα ανάπτυξης αλλά και κίνδυνοι λόγω πανδημίας και επιτοκίων

Ελληνικό: «Απογείωση» στις πωλήσεις κατοικιών – Νέες συνεργασίες από Lamda για επενδύσεις 200 εκατ. σε τρεις νέους τομείς

Ενοίκια 2020: Ποια ποσά δηλώνονται, ποια όχι και με ποιον τρόπο