Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ποια χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος της πανδημίας

  • newsroom


Ο υπουργός Υγείας της χώρας προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση «επιδημίας εθνικής εμβέλειας» και θεωρεί διαχειρίσιμη την πανδημία. Ωστόσο, δεν καταργούνται τα υγειονομικά μέτρα

Ένα ενθαρρυντικό νέο που μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας: ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση «επιδημίας εθνικής εμβέλειας» που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020 και κάθε τόσο ανανεώνεται για κάποιους μήνες.

Αποτελεί τη νομική βάση που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λαμβάνει κάθε τόσο έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Με βάση τα συμπεφωνημένα αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

Τώρα ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν χρειάζεται άλλη ανανέωση. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, το βράδυ της Δευτέρας, με τους ομολόγους του από τα ομόσπονδα κρατίδια, που περιέγραψαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις περιφέρειες της Γερμανίας. Ουσιαστικά ο Γιενς Σπαν κρίνει ότι ο κίνδυνος είναι πλέον διαχειρίσιμος, τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, καθώς τα κρούσματα αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσβληθούν και οι εμβολιασμένοι από τον κορωνοϊό. Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάνει λόγο για «μέτριο» κίνδυνο μετάδοσης σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle