Στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφύγει τη μείωση του ισολογισμού της σε μεγάλο βαθμό στάθηκε ο κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε σαν ανασχετικός παράγοντας για τις δανειοδοτήσεις και θα απειλούσε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Αντιθέτως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέδριο της τράπεζας για τις αγορές χρήματος, εξήγησε ότι ένας μεγαλύτερος ισολογισμός θα ενθάρρυνε τις εμπορικές τράπεζες να ενισχύσουν τις δανειοδοτήσεις προσφέροντας στο σύστημα μεγαλύτερη ρευστότητα, ώστε να διαχειριστούν μελλοντικές κρίσεις.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως η μείωση των αποθεμάτων πολύ γρήγορα και επιθετικά θα άφηνε τις εμπορικές τράπεζες ευάλωτες.

Για την ίδια την ΕΚΤ, όπως σχολίασε, θα σήμαινε ότι θα είχε τα περιθώρια, μελλοντικά, να αποφύγει να χρειαστεί να μειώσει και πάλι τα επιτόκια κοντά στα μηδενικά επίπεδα.

Η τοποθέτηση του Φίλιπ Λέιν γίνεται σε ένα διάστημα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αφού ολοκλήρωσαν σχεδόν τη νομισματική σύσφιγξη προκειμένου να περιορίσουν τον πληθωρισμό, έχουν αρχίσει να συζητούν την ανάγκη και το βαθμό που θα πρέπει να περιορίσουν τους ισολογισμούς τους, κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν πολύ πριν την οικονομική κρίση του 2008.

Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ανάμεσα τους βέβαια και η ΕΚΤ, ενίσχυσαν σημαντικά τη ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως απάντηση σε μια σειρά σοκ που έλαβαν χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ άλλων προχωρώντας σε αγορές τεράστιου όγκου ομολόγων και δανείζοντας σημαντικά κονδύλια στις εμπορικές τράπεζες με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και της αγοράς ομολόγων που προχώρησε, η ΕΚΤ διεύρυνε τον ισολογισμό της από λίγο πάνω από 1 τρισ. ευρώ που ήταν πριν την κρίση του 2008 σε περίπου 9 τρισ. δολάρια δύο χρόνια πριν. Την τελευταία χρονιά ξεκίνησε να συρρικνώνει τον ισολογισμό της φτάνοντας τον περίπου στα 7 τρισ. δολάρια, όμως παραμένει το ζήτημα του πόσο ακόμη θα τον περιορίσει.

Κατά τον Φίλιπ Λέιν η τροχιά συρρίκνωσης του δεν θα πρέπει να πάει πολύ μακριά. «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα κόσμο με πολύ χαμηλά τραπεζικά αποθέματα, όπως είχαμε πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όμως, τα γεράκια του συμβουλίου έχουν και στο θέμα αυτό αντίθετη άποψη, ανοίγοντας το δρόμο για μια ακόμη σύγκρουση μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών στους κόλπους της ΕΚΤ.

Ανάμεσα τους ο συνήθης… ύποπτος επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ που θεωρεί ότι ο «φουσκωμένος» ισολογισμός της ΕΚΤ προσφέρει ουσιαστικά επιπλέον νομισματική στήριξη στο σύστημα που υπονομεύει την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. Και για το λόγο αυτό επιμένει, μεταξύ άλλων, στη διακοπή των επανεπενδύσεων του ύψους 1,7 τρισ. ευρώ χαρτοφυλακίου των ομολόγων της εποχής της πανδημίας, πριν τα τέλη του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Σε τριπλό κλοιό servicers και funds – Yποχρεωτική ενημέρωση σε δανειολήπτες και πρόστιμα έως €500.000

Γιατί «ξεθωριάζει» το σενάριο για πετρέλαιο στα $100

Γερμανία: Παράταση 5 χρόνων στις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ