Την ανησυχία της για την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, μεταναστευτικές και οικονομικές προκλήσεις εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, με την ευκαιρία της 107ης και τελευταίας συνόδου κορυφής των 27, στην οποία συμμετείχε στις Βρυξέλλες.

«Αποχωρώ τώρα από αυτήν την ΕΕ σε μια κατάσταση που με ανησυχεί. Ξεπεράσαμε πολλές κρίσεις, με προσπάθειες για την εξεύρεση κοινών λύσεων, όμως έχουμε μια σειρά άλυτων προβλημάτων», σημείωσε η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας .

Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου (ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης), ένα θέμα για το οποίο η Πολωνία βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο της ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι, ζητώντας διάλογο και μεγαλύτερη κατανόηση για την ιστορία της χώρας.

«Πρέπει να έχουμε αλληλοσεβασμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό», επέμεινε.

Για το μεταναστευτικό, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «παραμένει ευάλωτη στο εξωτερικό», σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι οδηγεί πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορά της με την Ευρώπη, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ακόμη ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου ιδίως στις νέες τεχνολογίες, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η Ευρώπη δεν είναι η πιο καινοτόμα ήπειρος», είπε, εκτιμώντας ότι οι διάδοχοί της θα έχουν «μεγάλα έργα να κάνουν».

«Σαν το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ»

Κατά την αποχαιρετιστήρια για αυτήν Σύνοδο Κορυφής, η 67χρονη Καγκελάριος δέχτηκε πολλούς επαίνους από νυν και πρώην ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι οι σύνοδοι των 27 «χωρίς την Άνγκελα θα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή σαν το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ».

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή «θα αφήσει ένα μεγάλο κενό», εκτίμησε ο νέος Καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επισημαίνοντας «τη μεγάλη επιρροή της στην εξέλιξη της ΕΕ».

«Ήταν μια μηχανή συμβιβασμών […] έβρισκε πάντα κάτι για να μας ενώσει και να πάμε παρακάτω», παρατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Με Καγκελάριο τον Σολτς μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη»

Η Άνγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά της πριν από τα τέλη του έτους, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, εφόσον έχουν αίσια κατάληξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων (FDP).

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στη Süddeutsche Zeitung, η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι μπορεί να κοιμάται ήσυχη με την ιδέα ότι η σκυτάλη της Καγκελαρίας θα περάσει στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Θα υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, αυτό εννοείται», εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα. «Αλλά μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη», πρόσθεσε.

Επίσης, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι δίνοντας τη σκυτάλη στον νυν υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, δεν αναμένει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική. «Δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι ο κ. Σολτς δαπανά εύκολα» χρήματα, σημείωσε.

«Όχι μόνο άνδρες στην πολιτική»

Η απερχόμενη Καγκελάριος είπε ακόμη ότι ο διάδοχός της θα αναλάβει επικεφαλής μιας χώρας όπου «το πολιτικό κλίμα έχει γίνει πιο τραχύ».

«Όταν έγινα Καγκελάριος τα smartphone δεν υπήρχαν. Το Facebook ήταν ενός έτους, το Twitter εφευρέθηκε έναν χρόνο αργότερα. Ζούμε σε έναν κόσμο των μέσων ενημέρωσης που έχει μεταμορφωθεί εντελώς και αυτό συνέβαλε στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος», εξήγησε.

Η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «δεν καταφέραμε ακόμη να εγείρουμε το ενδιαφέρον των γυναικών για την πολιτική», ζητώντας «να συνεχιστεί η δουλειά, ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

«Δεν μπορώ παρά να ενθαρρύνω τις γυναίκες» να ασχοληθούν με την πολιτική, πρόσθεσε. «Μόνο άνδρες, αυτό δεν ανταποκρίνεται πλέον στην εποχή μας».

Διαβάστε ακόμη

Μέσα στο 2022 θα επαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Γιατί υποβαθμίζει τη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

Amazon: Τι θα αλλάξει για την παραλαβή στα προϊόντα