Ευρώπη

Μέρκελ: Εξαιρετικά δημοφιλής στην ΕΕ λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές

  • newsroom


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, αν υπήρχαν εκλογές για «πρόεδρο της Ευρώπης», η Καγκελάριος της Γερμανίας θα κέρδιζε με 41%

Πολύ υψηλή είναι η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ στην ΕΕ, λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές και το τέλος εποχής για τη Γερμανία και όχι μόνο.

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν την Άνγκελα Μέρκελ για πρόεδρο της Ευρώπης, εάν υπήρχε τέτοιο αξίωμα, ενώ αν γίνονταν εκλογές για κάτι τέτοιο, η Καγκελάριος θα κέρδιζε με 41% έναντι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (14%).

Τα παραπάνω προέκυψαν έπειτα από έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Στην έρευνα δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι.

Στο υποθετικό αυτό ερώτημα, η πολιτικός του CDU θα κέρδιζε με απόλυτη πλειοψηφία στην Ολλανδία (58%), την Ισπανία (57%) και την Πορτογαλία (52%). Το ποσοστό αποχής θα ήταν 25%.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής της Καγκελαρίου Μέρκελ είναι ότι διέλυσε τις αμφιβολίες για την κυρίαρχη Γερμανία στην Ευρώπη. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) έχουν την ίδια άποψη και για την -επίσης Γερμανίδα- πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU).

Ωστόσο, το 34% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων πιστεύει ότι έχει παρέλθει η εποχή της ακμής της Γερμανίας. Την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες και στην ίδια τη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία, με ποσοστό 52% των ερωτηθέντων σε κάθε χώρα.

Αντίθετα, το 21% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Γερμανία βιώνει τη χρυσή εποχή της αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία έχουν αυτήν τη γνώμη σε ποσοστό 32%, στην Πολωνία το 27%, στην Πορτογαλία το 26%, ενώ στη Γερμανία μόλις το 15%.

Η δεξαμενή σκέψης ECFR διεξάγει έρευνες για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Η έρευνα διεξήχθη τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και ερωτήθηκαν πολίτες από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η επιστρεπτέα προκαταβολή έγινε… μη επιστρεπτέα έως 80%

Νέα project διεκδικεί η Intralot – Το ενδιαφέρον για τη βρετανική National Lottery

Παγκόσμια Τράπεζα: Η κλιματική αλλαγή ίσως οδηγήσει 216 εκατ. ανθρώπους στη μετανάστευση