Ευρώπη

Νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον ESM – «Mηδενίζει» τα εξαμηνιαία επιτόκια για την Ελλάδα

  • Βασίλης Δαλιάνης


Με την απόφασή του το  ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μηδενίζει ουσιαστικά το περιθώριο αύξησης του επιτοκίου για την περίοδο 17 Ιουνίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020

Την ενεργοποίηση ενός ακόμα μέτρου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μέσω της κατάργησης της επιτάχυνσης του περιθωρίου επιτοκίου δανείων, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Με την απόφασή του το  ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μηδενίζει ουσιαστικά το περιθώριο αύξησης του επιτοκίου για την περίοδο 17 Ιουνίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, και η αξία της μείωσης για την Ελλάδα ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ότι στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας  ενεργώντας εξ ονόματος των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, είχε πραγματοποιήσει, στις 20 Δεκεμβρίου 2020, μεταφορά στην Ελλάδα κεφαλαίων ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP / ANFA).

«Η Ελλάδα συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία σε δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Επομένως, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις », δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το μέτρο αφορά στη δόση δανείου ύψους 11,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ προς την Ελλάδα (το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά χρέους το 2012.

Διαβάστε ακόμη:

Παν. Μονεμβασιώτης: Θέλει να βάλει τη Βενέτης στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ

MYTILINEOS: Αλώβητος από την πανδημία με λειτουργικά κέρδη €315 εκατ. το 2020

Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι όχι τα πρόστιμα για τις ΜΥΦ του 2014

Απόρρητο Απόρρητο