Κατ’ αρχάς τα δυσάρεστα νέα (τουλάχιστον για εκείνους που υποστηρίζουν το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης): Σχεδόν παντού στην ΕΕ λαϊκιστικά, ακροδεξιά και ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα αυξάνουν τη δύναμή τους.

Σε πέντε από τα έξι ιδρυτικά κράτη-μέλη της ΕΕ η Ακροδεξιά αναδεικνύεται πλέον πρώτη ή δεύτερη πολιτική δύναμη. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Λουξεμβούργο, αλλά ακόμη και αυτή η ειδυλλιακή και φιλήσυχη χώρα εξέλεξε τον πρώτο ακροδεξιό ευρωβουλευτή στην ιστορία της την περασμένη Κυριακή.

Έκρυθμη φαίνεται η κατάσταση στη Γαλλία, όπου η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά πανηγυρίζει την πρωτιά στις ευρωεκλογές. Πολλοί θεωρούν τη Γαλλία κοιτίδα της ευρωπαϊκής ιδέας, μάλλον δικαίως. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι από τη Γαλλία έχουν προέλθει και αποφασιστικά πλήγματα στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Όπως η μη επικύρωση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας το 1954 (με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το εγχείρημα, για να ξανασυζητείται σήμερα με άλλους όρους, ελέω Ουκρανίας) και η απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος με δημοψήφισμα το 2005. Θα είναι η κυβέρνηση Μπαρντελά το επόμενο πλήγμα;

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche welle