Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενδέχεται να μειωθεί με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν αρχικά, εν μέρει λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες εμβολιασμού, ωστόσο η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αντιδράσει σπασμωδικά, κλείνοντας υπερβολικά γρήγορα τη στρόφιγγα της ρευστότητας, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ξεπέρασε το 4%, καταγράφοντας διπλάσιο ποσοστό από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες που τώρα αποδεικνύεται πως αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πίστευαν όλοι πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν και ο Λιθουανός ομόλογός του , Γκεντιμίνας Σίμκους, ανέφεραν ότι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, διατήρησαν ωστόσο την άποψη της ΕΚΤ ότι η άνοδος των τιμών είναι κάτι προσωρινό, άρα δεν συμφωνούν με τις ρποτάσεις για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον παροδικός, παρόλο που ορισμένες από τις συνιστώσες του είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν,  μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τον Ρεν το μπλοκ των 19 είναι απίθανο να δει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πριν το τέλος του 2022 και αυτό θα επηρεάσει την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Από την πλευρά του ο Σίμκους αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός, προέβλεψε ωστόσο μείωσή του, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ.

«Ακόμα κι αν έχουμε μια συγκεκριμένη αύξηση ή ακόμη υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού… θα επιστρέψουμε σε επίπεδα χαμηλότερα από τους στόχους το 2023», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Διαβάστε ακόμη:

Σκάνδαλο λόμπινγκ συγκλονίζει τους Τόρις – Η… παράλληλη απασχόληση βουλευτών σε εταιρείες και τράπεζες

Γεωργιάδης: Eξετάζεται το σενάριο για είσοδο των ανεμβολίαστων με rapid test στα σούπερ μάρκετ – Υπάρχουν προβλήματα

Ακρίβεια: Στο top 3 με τις μικρότερες ανατιμήσεις η Ελλάδα (πίνακας)