Ακόμη τρεις χώρες αναμένεται να ενταχθούν λίαν συντόμως στη Ζώνη Σένγκεν, μέσω της οποίας οι πολίτες των κρατών – μελών μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα.  

Πρόκειται για τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, οι οποίες φαίνεται ότι πληρούν πλέον όλες τις προϋποθέσεις ένταξης στην ταξιδιωτική ένωση της Ευρώπης. 

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 8 Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν και θα ψηφίσουν επί της θετικής εισήγησης της Κομισιόν. 

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, μια μεγαλύτερη Σένγκεν θα καταστήσει την Ευρώπη ασφαλέστερη, οικονομικά ισχυρότερη και ελκυστικότερη, διευρύνοντας τα όρια μιας περιοχής, η οποία δεν έχει συνοριακούς ελέγχους.  

Στις αρχές του μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Κροατίας, ψηφίζοντας υπέρ της πρώτης προσθήκης έπειτα από τουλάχιστον 10 χρόνια (η τελευταία ένταξη αφορούσε το Λιχτενστάιν). 

Οι Ρουμανία και Βουλγαρία, επίσης, τηρούν τα τεχνικά κριτήρια εισαγωγής, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες – μέλη εκφράζουν επιφυλάξεις και ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη προόδου στο θέμα της διαφθοράς.  

Αμφότερες εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2007, χωρίς όμως να καταφέρουν να εισέλθουν στη Ζώνη Σένγκεν. Χάρη, όμως, στην επιτυχημένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Ουκρανία, οι δύο χώρες φιλοδοξούν να λάβουν το τελικό «οk» και να ακολουθήσουν την Κροατία στον δρόμο προς τη Σένγκεν.  

Ας σημειωθεί ότι η ζώνη περιλαμβάνει 26 χώρες, εκ των οποίων οι 22 είναι μέλη της Ε.Ε. Οι τέσσερις χώρες εκτός της Ε.Ε. είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Από τις χώρες της Ε.Ε., εκτός της ζώνης βρίσκονται οι Ιρλανδία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος και Ρουμανία.

Διαβάστε επίσης

Η «υποκλοπάrtis» και τα γεμιστά, το τέλος ενός super (market) φλερτ, το χρυσό ακίνητο της Ελληνίς, μια… υπεξαίρεση, ένα ξεκαθάρισμα και η Αλλατίνη

Melody Nelson: Ένα… «πολυεθνικό» 25μετρο yacht στο σφυρί – Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα (pics)

Τα καλύτερα ski resorts της Ευρώπης. Κρυμμένα διαμάντια των Αλπεων και απέραντες πίστες