Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Την εύρεση ενός καταλληλότερου ενός μοντέλου στη σήμανση των προϊόντων διατροφής ψάχνουν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης πέντε χωρών μελών της Ε.Ε, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Με στόχο, την υιοθέτηση διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, εναρμονισμένη με το διατροφικό περιεχόμενο του κάθε προϊόντος.

Τις παραπάνω κινήσεις χαιρετίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας το οποίο ως συντονιστής επικεφαλής φορέας, της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», με παρεμβάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων της.

Όπως επισημαίνει το ΒΕΑ, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βασικός στόχος των πέντε κρατών μελών είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει σωστή πληροφορία στον καταναλωτή, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

Για την Ελλάδα, σημειώνεται πως είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων. Όπως για παράδειγμα, ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, κ.λπ.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που προστατεύει από τη μία τους καταναλωτές, με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, από την άλλη και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως έχει επισημάνει το Β.Ε.Α, μέσω της «Πρωτοβουλίας» των παραγωγικών φορέων, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση δίκαιου συστήματος αξιολόγησης των διατροφικών προϊόντων και η ταυτόχρονη πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Β.Ε.Α κ. Ιωάννης Μάνος.

Διαβάστε ακόμη:

Ιστορική απόφαση από την ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Νέο εργαλείο για τα ομόλογα

Ανταρσία του Νότου – «Όχι» από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση του αερίου κατά 15%

Ο Ντράγκι υπέβαλε παραίτηση – Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία (vid) (upd)