Τα τελευταία έξι χρόνια, η Φινλανδία κατατάσσεται πρώτη ως χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ η εικόνα που βγάζουν, είναι αυτή ενός ήσυχου, κάπως μελαγχολικού ανθρώπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι αναζητούν πιο απεγνωσμένα την ευτυχία τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι.

Έτσι, εάν η αληθινή ευτυχία επιτυγχάνεται καλύτερα έμμεσα, χωρίς να της δίνεται πολλή προσοχή, αυτό είναι κάτι στο οποίο οι Φινλανδοί διαπρέπουν, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι θεσμοί της χώρας, η κουλτούρα και οι αξίες τους όπου προσεγγίζουν τη ζωή και σκέφτονται τον ορισμό της ευτυχίας. Μάλιστα, αυτό είναι εμφανές σε αυτές τις τέσσερις φράσεις που χρησιμοποιούν συνεχώς.

1. «Όποιος έχει ευτυχία πρέπει να την κρύψει»

Στη Φινλανδία οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι αν έχουν βρει την ευτυχία, δεν πρέπει να τη δείχνουν. Αυτό το ρητό, που επινοήθηκε από τον εθνικό ποιητή της Φινλανδίας Eino Leino, πηγάζει από τη σεμνή εθνική ιδιοσυγκρασία. Οι εμφανείς επιδείξεις πλούτου και επιτυχίας αποφεύγονται.

2. «Ο απαισιόδοξος δεν θα απογοητευτεί ποτέ»

Αυτό είναι ένα παλιό φινλανδικό ρητό χωρίς ξεκάθαρη προέλευση. Ήταν πάντα μια πολιτιστική σταθερά, όπως λέει στο CNBC η ψχολόγος Frank Martela. Οι Φινλανδοί πιστεύουν ότι τα πισωγυρίσματα είναι γεγονός της ζωής. Ολοι θα βιώσουν πόνο, απογοήτευση ακόμα και τραγωδία. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο φοβούνται επειδή γνωρίζουν ότι έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά αυτές τις προκλήσεις.

3. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος της ευτυχίας του»

Είναι ένα ρητό που έχει ρίζες στην αρχαία Ρώμη – “Faber est suae quisque fortunae” – αλλά ήταν από καιρό αρκετά δημοφιλές στη Φινλανδία. Υπενθυμίζει στους κατοίκους της ότι όλοι πρέπει να σφυρηλατήσουν τη δική τους ευτυχία και ότι τίποτα δεν θα τους δοθεί έτοιμο.

4. «Μερικοί έχουν ευτυχία, όλοι έχουν καλοκαίρι»

Αλλη μια άλλη αγαπημένη φινλανδική έκφραση που λέγεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Οι περισσότεροι Φινλανδοί καταλαβαίνουν ότι ενώ υπάρχουν πτυχές της ζωής τους που μπορούν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που απλά δεν μπορούν να ελέγξουν. Δεν έχει νόημα λοιπόν να ζηλεύουν αυτούς που είναι χαρούμενοι αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν δυσκολεύονται.

Οι Φινλανδοί γνωρίζουν ότι, ανεξάρτητα από την κατάσταση, μπορούν πάντα να βασίζονται σε ένα πράγμα: αργά ή γρήγορα, το καλοκαίρι θα έρθει σε όλους.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Αμετάβλητα παρέμειναν τα αμερικανικά επιτόκια – Σήμα για τρεις περικοπές μέσα στο 2024

Χατζηδάκης στο Reuters: Έως το τέλος του έτους η αποεπένδυση στις τράπεζες

Εφορία: Στον αέρα το «ΜyΑΑdeapp» που θα φέρει Taxis… στο κινητό!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ