500.000 ευρώ για μια άδεια παραμονής στη ζώνη του Σένγκεν: Αυτή ήταν η προσφορά της πορτογαλικής κυβέρνησης σε πλούσιους αλλοδαπούς από το 2012. Αξιοποιήθηκε από περίπου 12.000 επενδυτές που έδωσαν στον εαυτό τους και στα μέλη της οικογένειάς τους ένα εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη. Τώρα –λόγω και της πίεσης της ΕΕ– η Πορτογαλία θα πρέπει να τερματίσει το «Golden-Visa Program».

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι θα λήξει στις 16 Μαρτίου.

«Είναι καλό ότι η χρυσή βίζα τελικά καταργείται, αλλά δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει εισαχθεί», λέει η πρώην ευρωβουλευτής σοσιαλίστρια Άνα Γκόμες, η οποία αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα εξαρχής. «Ήταν μια πρόσκληση για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και επέτρεψε σε εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις να διεισδύσουν νόμιμα στη ζώνη του Σένγκεν».

Περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες προέρχονταν από χώρες, στις οποίες ο κίνδυνος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα υψηλός, και η Πορτογαλία δεν διερευνά ποτέ την προέλευση των κεφαλαίων αυτών.

«Χρυσές δουλειές για μεσίτες»

Κάτι που ανακοινώθηκε ως πρόγραμμα για την ενίσχυση της πορτογαλικής οικονομίας έχει αποδειχθεί κυρίως ως επιχείρηση για τον κλάδο των ακινήτων: Αντί να δημιουργούν νέες εταιρείες και θέσεις εργασίας, κυρίως πλούσιοι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στη Λισαβόνα και τα περίχωρα, ακολουθούμενοι από Βραζιλιάνους, Τούρκους, Νοτιοαφρικανούς και Ρώσους.

Σχεδόν το 90 τοις εκατό των περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που εισεπράχθησαν συνολικά πήγαν στην αγορά κατοικίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW