Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στις χώρες της Ευρωζώνης, σε μια εξέλιξη η οποία αντανακλά τη σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ). 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μέσο επιτόκιο στα ενυπόθηκα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 2,26% τον Αύγουστο του 2022, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 100 μονάδων βάσης από τις αρχές του έτους. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ ξεκίνησε την πορεία αύξησης των επιτοκίων (κατά 50 μονάδες βάσης), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες προχώρησαν σε ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση (75 μονάδων βάσης), φέρνοντας το βασικό επιτόκιο στο 1,25%. 

Αυτό σημαίνει ότι το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων θα καταγράψει περαιτέρω άνοδο το επόμενο διάστημα, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι οι αναλυτές περιμένουν ακόμη δύο γύρους αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ στο υπόλοιπο του έτους.  

Διαβάστε επίσης

Η Εθνική ένα βήμα πριν από την… κελεμπία, οι Μπάκοι βγάζουν Flash, τα αυθαίρετα της Ωκεανίδας και τα σπίτια της Βούλας 

Motor Oil: Μεγαλώνει η πλωτή δεξαμενή LNG στην Κόρινθο – Δύο νέα τερματικά από Κοπελούζο και Elpedison

Beat: Η αλλαγή σε Free Νow, η άνοδος λόγω τουρισμού και οι… χαμένες κούρσες (pics)