Το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 1 εκατ. τόνους μεταλλευμάτων, εντόπισε στη Σουηδία ο μεταλλευτικός όμιλος LKAB στην περιοχή Κίρουνα, στον Μεγάλο Βορρά της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, καθώς η Ευρώπη ανησυχεί για την εξάρτησή της -κυρίως από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως- σε ό,τι αφορά την προμήθεια των μεταλλευμάτων αυτών, που χρησιμεύουν για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αιολικών στροβίλων.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών στο δικό μας μέρος του κόσμου και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή πρώτων υλών αποφασιστικής σημασίας, απολύτως κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ομίλου LKAB, Γιαν Μόστρεμ.

«Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρξουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα», είπε.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το κοίτασμα της Κίρουνα, της μεγάλης μεταλλευτικής περιφέρειας στη Σουηδία, περιλαμβάνει τουλάχιστον «1 εκατ. τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών», όμως η επιχείρηση υπογραμμίζει ότι δεν έχει ακόμη υπολογίσει την ακριβή κλίμακά τους.

Όπως ανακοίνωσε η LKAB, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να δρομολογηθεί η εκμετάλλευσή τους: «Προβλέπουμε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια, προκειμένου να μελετήσουμε το κοίτασμα και τις συνθήκες μιας επικερδούς και βιώσιμης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Μόστρεμ.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εξόρυξης, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα απόκτησης άδειας εκμετάλλευσης, διευκρινίζοντας πως η εμπειρία δείχνει πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πιθανόν «από 10 μέχρι 15 χρόνια».

«Η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα ξεκινάνε από το ορυχείο», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Σουηδίας, Έμπα Μπους.

Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία, η οποία από τις αρχές του έτους ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αναχαιτίσουν την κλιματική αλλαγή, οι Βρυξέλλες νομοθέτησαν πέρυσι το τέλος των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2035.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Θετικό μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Στο μυαλό του Τζον Φρέντρικσεν: Η απόφαση να ακυρώσει τη συγχώνευση Frontline-Euronav δεν αποκλείει νέα προσπάθεια

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την ακρίβεια – Τι απαντούν οι Έλληνες για την ΕΕ (γραφήματα)