Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, όπως και για το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στη Γερμανία, απηύθηναν προς το Κοινοβούλιο της χώρας οι αρχηγοί των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

Η προειδοποίηση έγινε από τους αρχηγούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κατασκοπείας (BND) της Γερμανίας Μπρούνο Καλ, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) Τόμας Χάλντενβανγκ και της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Κατασκοπείας (MAD) Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι Καλ και Χάλντενβανγκ έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις στο γερμανικό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο δημόσια για να ακούσει εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο αρχηγός της BfV δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού» σε όλους τους τομείς της πολιτικής και ενέχει μια άμεση απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας στο εσωτερικό της. Ο Χάλντενβανγκ δήλωσε ότι τον Απρίλιο απελάθηκαν από τη Γερμανία 40 Ρώσοι κατάσκοποι, «αλλά δεν είναι μόνο αυτό».

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής της Bfv, «το επιχειρησιακό επίπεδο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Γερμανία μειώθηκε», και η Bfv έχει επεξεργαστεί σενάρια που εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανωθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας».

Ο Καλ προειδοποίησε το γερμανικό Κοινοβούλιο για το ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει «υποστρατηγικά πυρηνικά όπλα». Κατά την άποψη του επικεφαλής της BND, η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να επιβάλει στην Ουκρανία ειρήνη με δυσμενείς όρους. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, από τη ρωσική πλευρά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμβιβασμό.

Όπως διευκρινίζει το περιοδικό Spiegel, οι δηλώσεις του συνιστούν μόνο υποθέσεις, ενώ η BND δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι και €1.600 το «διπλό» επίδομα θέρμανσης

Δάνεια 70 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο Γκριμάλντι με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ΕSG)

Ρωσία: Κίνδυνο για έλλειμμα στα έσοδα κατά 2 τρισ. ρούβλια στο διάστημα 2023 – ’25 βλέπει το Ελεγκτικό Συνέδριο