Δύο δάνεια συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ σύναψε η Grimaldi Euromed, εταιρεία του ομίλου Grimaldi με την Intesa Sanpaolo που ειδικεύεται στη θαλάσσια μεταφορά φορτίων στην Ευρώπη και στη μεταφορά επιβατών στη Μεσόγειο με την επωνυμία Grimaldi Lines.

Η συναλλαγή αποτελείται από δύο δάνεια για την αγορά των νέων πλοίων Eco Mediterranea και Eco Adriatica, του δέκατου και ενδέκατου της κλάσης Grimaldi Green 5th Generation (GG5G), αντίστοιχα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα δύο δάνεια συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ESG (περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης). Οι στόχοι βιωσιμότητας της συναλλαγής περιλαμβάνουν, αφενός, τη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων και, αφετέρου, την επέκταση της χρήσης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μεμονωμένα πλοία.

Οι κινητήρες τελευταίας γενιάς του Eco Mediterranea και του Eco Adriatica επιτρέπουν τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά το ήμισυ και τη μείωση των εκπομπών θείου και σωματιδίων, ενώ οι μπαταρίες λιθίου επί του πλοίου, χάρη στη δυνατότητά τους να επαναφορτίζονται κατά τη διάρκεια του πλου, θα εξασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου “μηδενικές εκπομπές στο λιμάνι”.

Ο Ρίτσαρντ Ζάτα Global Corporate Head του τμήματος IMI Corporate & Investment Banking της Intesa Sanpaolo, σχολίασε: “Ο Όμιλος Grimaldi έχει επιδείξει εδώ και καιρό συνεχή δέσμευση για τη βελτίωση του προφίλ περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Συνεπώς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτόν τον “παίκτη” στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, ο οποίος σήμερα αποτελεί έναν τομέα συνεχούς ανάπτυξης, θεμελιώδη για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας. Στην πραγματικότητα, η θαλάσσια οικονομία γίνεται όλο και πιο πράσινη, γεγονός που συμβάλλει στο να καταστούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν πιο ανταγωνιστικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να επιταχυνθεί η διαδικασία οικολογικής μετάβασης”.

Ο Ντιέγκο Πατσέλα Diego Pacella, Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., σχολίασε

“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Intesa Sanpaolo η οποία, με αυτά τα νέα δάνεια, εδραιώνει τη σχέση της με τον όμιλο Grimaldi, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Η σειρά πλοίων Eco, που χρηματοδοτείται από τη συναλλαγή αυτή, είναι εξαιρετικά καινοτόμα και προηγμένα από την άποψη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, χάρη στην πολυετή έρευνα και το σχεδιασμό που έχουν επιτύχει ένα πρωτοφανές αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ανά μονάδα μεταφερόμενου φορτίου.

Εκτιμήσαμε επίσης πολύ τις καινοτόμες πτυχές αυτών των πιστωτικών γραμμών, οι οποίες θέτουν συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με άμεσο αντίκτυπο στην τιμολόγηση”.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό: Εγκαίνια για το mega project των 8 δισ. ευρώ

Πώς ορισμένα μεγάλα «πορτοφόλια» γλιτώνουν (προς το παρόν) από το σοκ των αγορών 

Το «όπλο» των πλειστηριασμών (ξανα)πιάνουν οι servicers – Η διπλή «μάχη» για να πιαστούν οι στόχοι των business plans