Ανεπιθύμητος στο Κίεβο φέρεται να είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Βαρσοβία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αιτία για αυτό είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας ως υπουργού Εξωτερικών, την οποία η Ουκρανία έχει επικρίνει επανειλημμένως.

Σύμφωνα με τον Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, οι Πρόεδροι της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την ερχόμενη Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον Ουκρανό ομόλογό τους, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία, προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς -και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν- αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε από την Πολωνία ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

Το τελευταίο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία, Άντρι Μέλνικ, ασκεί έντονη κριτική στον Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ για την πολιτική που άσκησε πρώτα ως επιτελάρχης της Καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, και κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών.

«Για τον Στάινμαϊερ, η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει κάτι θεμελιώδες, έως και ιερό, ό,τι και αν συμβαίνει. Δεν παίζει ρόλο ούτε ο πόλεμος. Έχει δημιουργήσει έναν ιστό αράχνης επαφών με τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε πρόσφατα ο Άντρι Μέλνικ στην Tagesspiegel, ενώ επέκρινε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο και για το γεγονός ότι διοργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης για την Ουκρανία, αλλά συμμετείχαν σε αυτήν μόνο Γερμανοί και Ρώσοι σολίστ.

«Ο Στάινμαϊερ συμμερίζεται φαίνεται την ιδέα ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πραγματικά έθνος», σχολίασε ο πρέσβης. «Γνωρίζουμε όλες τις στενές σχέσεις του Στάινμαϊερ με τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν επίσης από το σύστημα Σταϊνμάιερ. Δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο. Θα δούμε αν αυτό θα αλλάξει», δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης στην Bild, η οποία αναφέρει ότι από την πλευρά του Κιέβου υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση προς τη γερμανική Προεδρία, ότι αυτή τη στιγμή η ουκρανική πλευρά δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Πάντως, ο κ. Στάινμαϊερ παραδέχτηκε πρόσφατα τα σφάλματα της παλαιότερης πολιτικής του έναντι της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε μετανιωμένος για την πολυετή προσήλωσή του στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ ζήτησε να οδηγηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Διαβάστε ακόμη

«Kαραβιές» με πετρέλαιο και άνθρακα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Δημ. Βιντζηλαίος (Creta Farms): Έβαλε στο στόχαστρό του τα Παγωτά Δωδώνη και εταιρεία κρέατος

Ευρωαγορές: Νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό