Στην επικείμενη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες (5/12) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν μια συμφωνία πάνω στις προτεραιότητες των επόμενων ετών, όσον αφορά κυρίως στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την εμβάθυνση της ένωσης των κεφαλαιαγορών και τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Παραμένει ζητούμενο εάν θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με την προσπάθεια για ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ, δηλαδή της ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων στην ευρωζώνη.  Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) θα προεδρεύεται από τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας η οποία ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία αυτό το εξάμηνο, τον Μίκα Λίντιλα.

Στην διάσκεψη αυτή αναμένεται να λάβει η Ελλάδα το πράσινο φως για την επιστροφή περίπου 800 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, μετά από την έκθεση των πιστωτών της που καταγράφει σημαντικά θετικά βήματα μετά το τέλος των περιόδων των μνημονίων, που δείχνουν ότι η χώρα μας μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς της στόχους. Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτά τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές επενδύσεις, ή μόνο για την αποπληρωμή μέρους του ελληνικού χρέους.

Το Ecofin αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, όπως περιγράφονται στη σχετική ατζέντα, θα είναι:

– Περαιτέρω εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας εντός της ΕΕ

– Ενισχυμένη εποπτεία στα θέματα αυτά

– Αποτελεσματικότερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών των κρατών- μελών, παράλληλα με την εξέταση της δυνατότητας λειτουργίας ενός ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας της Φινλανδίας.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν:

– Βελτίωση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές

– Έγκριση συμπερασμάτων σχετικά με την εμβάθυνση της ένωσης των κεφαλαιαγορών της ΕΕ. Αυτή είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες της φινλανδικής προεδρίας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και να ενθαρρυνθούν οι μικροεπενδυτές να επενδύσουν στην κεφαλαιαγορά. Αυτό θα συμβάλλει επίσης στην ψηφιοποίηση και την αειφόρο ανάπτυξη.

Συνεχής προώθηση βιώσιμης χρηματοδότησης

Οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν το μελλοντικό πρόγραμμα για βιώσιμη χρηματοδότηση. Στόχος είναι να διοχετευθούν μεγαλύτερα ιδιωτικά κεφάλαια σε επενδύσεις που να είναι βιώσιμες από κλιματική άποψη. Μια προσπάθεια ταξινόμησης των βιώσιμων επενδύσεων βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση διαπραγμάτευσης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση στο ECOFIN, οι υπουργοί θα κληθούν να περιγράψουν τις ενέργειες που τα κράτη μέλη θεωρούν ως πολύ σημαντικές για την περαιτέρω προώθηση αυτών των πολιτικών. Θα συζητηθεί επίσης η προώθηση αυτού του θέματος κι έξω από τα όρια της ΕΕ.

Σχέδιο δράσης για το κλίμα

Οι κλιματικές αλλαγές θα επισημανθούν ευρύτερα όταν οι υπουργοί εγκρίνουν το πρόγραμμα εργασίας του Συμβουλίου για τη δράση για το κλίμα. Βάσει του σχεδίου εργασίας, πιθανά θέματα μελλοντικής συζήτησης από τους υπουργούς θα είναι η βιώσιμη χρηματοδότηση, ο «πράσινος» προϋπολογισμός, η διατίμηση του άνθρακα, η «πράσινη» φορολογία και η περικοπή των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων.

“Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι η Φινλανδία συμβάλλει σημαντικά στο έργο των κλιματικών δράσεων και ότι τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα πρέπει να αποτελέσουν καθοριστικό μέρος της ατζέντας του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τους στόχους της προεδρίας μας», λέει ο προεδρεύων υπουργός Λίντιλα.

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Λίντιλα θα παραστεί σε συνεδρίαση του Eurogroup. Η Φινλανδία δεν θα προεδρεύσει της συνάντησης, καθώς το Eurogroup έχει το δικό του μόνιμο πρόεδρο.