Το δικό της «καλωσόρισμα» στο νέο μέλος της Ευρωζώνης είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι η ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ αποδεικνύει τη διαρκή απήχηση του κοινού νομίσματος. 

«Η Κροατία εργάστηκε σκληρά για να καταστεί το 20ο μέλος της Ευρωζώνης και τα κατάφερε» δήλωσε η Γαλλίδα οικονομολόγος. «Αυτό δείχνει ότι το ευρώ είναι ένα ελκυστικό νόμισμα, το οποίο φέρνει σταθερότητα στα μέλη του».  

Το βαλκανικό κράτος των 3,9 εκατομμυρίων μόνιμων κατοίκων, εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Από σήμερα αποτελεί μέλος και της Ευρωζώνης, αλλά και της Ζώνης Σένγκεν. 

Η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, συνεπάγεται και την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο πλέον απαρτίζεται από 26 κεντρικούς τραπεζίτες.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, μόλις έξι χώρες – μέλη της Ε.Ε. δεν είναι και μέλη της Ευρωζώνης (εξαιρώντας τη Δανία). Βέβαια, Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ένταξης.  

Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σουηδία είναι οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα.

Διαβάστε επίσης 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η κακή χρονιά του Ρώσου ολιγάρχη – Ζημιές, απώλειες και «χαμένα» σούπερ γιοτ  

Οι Αμερικανοί super- rich που έχασαν φέτος $660 δισ. – Ποιος βρίσκεται στο Νο.1 της λίστας

Φάρμακα: Φόβοι για «παγκόσμιο κραχ» το 2023 – Ελλείψεις σε 500 σκευάσματα στην Ελλάδα