Κατά τη διάρκεια του 2020, η American Hellenic Hull Insurance Company Ltd (AHHIC) υπερέβη τους στόχους βιωσιμότητας της παρά την πανδημία λόγω της έγκαιρης εφαρμογής του σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας που βασίζεται σε μια υβριδική δομή απομακρυσμένων και cloud διακομιστών, ούτως  ώστε η εταιρεία να είναι προετοιμασμένη να διαχειριστεί οποιοδήποτε καταστροφικό γεγονός.

“Η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme Finance Initiative) και στις Αρχές Βιωσιμότητας στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, (Principles for Sustainable Insurance – PSI) μας ενέπνευσε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας για την βιωσιμότητα, παρέχοντας μας επιπλέον “τροφή” για τον τρόπο δράσης μας. Στην έκθεση Βιωσιμότητας του 2020, φιλοδοξούμε να επικοινωνήσουμε την πρόοδο της AHHIC έναντι των αρχών του PSI και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης” επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας:

“Ο ασφαλιστικός κλάδος διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ζητημάτων διακιβέρνησης (ESG), τα οποία αποτελούν κοινό κίνδυνο για τους ναυτασφαλιστές αλλά και τη ναυτιλιακή κοινότητα. Οι κίνδυνοι ESG προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη ρύπανση, καθώς και τους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στη ναυτιλιακή βιομηχανία”.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι μη βιώσιμες πρακτικές επιβαρύνουν σοβαρά τον ισολογισμό όλων των ασφαλιστικών εταιρειών. Προκειμένου να εφαρμόσει στρατηγικές βιωσιμότητας και να πρωτοπορήσει σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα που επωφελούνται από τους ESG κινδύνους, η AHHIC έχει επενδύσει σε συνεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση. “Έτσι, αποτελούμε την πρώτη ναυτασφαλιστική εταιρεία, που είναι μέλος του UNEPFI Principles for Sustainable Insurance and Sustainable Blue Economy Finance Initiative (SBEFI), ενώ συμμετείχαμε στην ανάπτυξη των οδηγών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων στην ασφάλιση, αλλά και στη γαλάζια οικονομία: “Managing environmental, social and governance risks in non-life insurance business”, “Turning the Tide: How to finance a sustainable ocean recovery”.

“Για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, αναπτύξαμε επιπλέον συνεργασίες, αποτελώντας μέλος της πρωτοβουλίας για την ανακύκλωση των πλοίων (Ship Recycling Transparency Initiative), προωθώντας τη συνεργασία μας με το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο (World Maritime University) με στόχο την ανάπτυξη μεταπτυχιακού προγράμματος στη ναυτασφάλιση, αλλά και στηρίζοντας της πρωτοβουλίες του UN Global Compact και της Net Zero Insurance Alliance” επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Ο  Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της AHHIC, εξελέγη στην Επιτροπή Ocean Hull της Διεθνούς Ένωσης Ναυτασφάλισης, IUMI, προτείνοντας και προωθώντας δράσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων.

Η βιωσιμότητα είναι ζήτημα ήθους

«Πιστεύουμε στις ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές και ως ασφαλιστές πρέπει να διαδραματίσουμε το ρόλο μας στη βελτίωση της αποτυπώματός μας για το κοινό μας μέλλον. Επομένως, η βιωσιμότητα πρέπει να θεωρείται  η νέα νόρμα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις. Καταφέραμε να ενσωματώσουμε τη βιώσιμη κουλτούρα στην πολιτική προσλήψεων, επενδύοντας στην κατάρτιση και τη δια βίου εκπαίδευση μέσω εσωτερικών ESG μηχανισμών κατάρτισης», δήλωσε ο  Ηλίας Τσακίρης.

«Η οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην εφαρμογή των κανονισμών που έχουν αναπτυχθεί από διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς. Πρέπει να ενσωματώσουμε πλήρως την βιωσιμότητα και αυτό θα συμβεί μόνο εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι – οι οργανισμοί και οι ρυθμιστικές αρχές, η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως η ναυτασφάλιση – ενισχύσουν τον διάλογο που θα οδηγήσει σε κανονισμούς, στόχους και βέλτιστες πρακτικές που μπορούν πραγματικά να εφαρμοστούν από τη βιομηχανία”, σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΛΘ: Οι επενδύσεις που ενισχύουν τον ρόλο του λιμάνιου ως θαλάσσια πύλη της Ευρώπης

Επίδομα Παιδιού 2021: Ποιοι το χάνουν – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αίτηση για διαδικασία εξυγίανσης από την Mouzenidis Travel (upd)