Στις 3 Νοεμβρίου ο Παναμάς γιόρτασε την απελευθέρωσή του από την Κολομβία το 1903, ενώ στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζεται η ανεξαρτησία του από την Ισπανία που έλαβε χώρα νωρίτερα, το 1821.

Το επετειακό έτος 2021 τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Δύο κράτη που στο πέρασμα των χρόνων έχουν σφυρηλατήσει μία δυνατή σχέση στη Ναυτιλία.

Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Πρέσβειρας και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδας, Julie Lymberopulos ανέλαβε να οργανώσει εικαστική έκθεση τον Νοέμβριο του 2021, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Παναμά, με έργα της Παναμέζας ζωγράφου, Olga Sinclair, και των εννέα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών: (με αλφαβητική σειρά) Ηώ Αγγελή, Γιώργο Αυγέρο, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστο Κεχαγιόγλου, Βαγγέλη Ρήνα, και Μανώλη Χάρο, οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα τους προς τιμήν του Παναμά μέσα από τη δική τους ματιά και σύλληψη.

Η συνέργεια και η στενή συνεργασία της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου του Παναμά στην Ελλάδα με τον Δήμο Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό επισφράγισμα του συμφώνου αδελφοποίησης που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021 μεταξύ της Πόλης του Παναμά και της Πόλης του Πειραιά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά στεγάζει την πολύτιμη αυτή προσπάθεια και δίνει βήμα στα έργα των καλλιτεχνών για τον ιερό αυτό επετειακό σκοπό.

Η φυσική εικαστική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στο διάστημα 15/11/2021 – 3/12/2021, ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία SQLearn ανέλαβε την δημιουργία της ψηφιοποιημένης εκδοχής της έκθεσης, που επιτρέπει σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο ή όριο που θέτει μια φυσική έκθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας.

Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα δημιούργησε συνοδευτικά της φυσικής και ψηφιακής έκθεσης ένα επετειακό αναμνηστικό λεύκωμα.

Ως παράλληλη δράση, η Φιλαρμονική του Πειραιά παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο του Παναμά στην κεντρική σκηνή του Εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά με στόχο την παραγωγή ενός δημιουργικού επετειακού βίντεο που θα προβληθεί στις εκδηλώσεις της Πρεσβείας και θα ταξιδέψει ανά τον κόσμο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης η Πρέσβης και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κας Julie Lymberopulos είπε ότι: “Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μέσω αυτών των σημαντικών επετειακών δράσεων αποδεικνύεται δυναμικά, συμβολικά και περίτρανα ότι μέσω της τέχνης και του Πολιτισμού οι δύο λαοί μας έρχονται ακόμα πιο κοντά, επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά.

Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής σε όσους έχασαν την ζωή τους στον Παναμά και την Ελλάδα γι’ αυτό έχει τον τίτλο Υμνώντας την Ελευθερία”.

Η Πρέσβειρα συγκινήθηκε όταν αναφέρθηκε στους γονείς της οι οποίοι κατάγονται από την Πελοπόννησο, την περιοχή που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με ομιλίες ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Πολιτισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Αντίδημαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά.

Διαβάστε ακόμα:

Κλιματικός νόμος: Ηλεκτρικά ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το 2025, τέλος και οι καυστήρες θέρμανσης πετρελαίου

Η Dory στην αγκαλιά της DK, ο… τσιγκούνης Νουσρέτ με το σπίτι στη Μύκονο και ο χρυσός μάνατζερ των €2 εκατ.

Alpha Bank: Η μόνη ελληνική τράπεζα με σύσταση Outperform από την NBG Securities Research