Σε νέα υψηλά επίπεδα βρίσκεται η συμφόρηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τον Ιούλιο στα λιμάνια του κόσμου.

Σύμφωνα με την Clarksons Research το 37,9% της χωρητικότητας των πλοίων αυτών είναι εγκλωβισμένα στα λιμάνια στις 20 Ιουλίου ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ τον περασμένο Οκτώβριο ενώ είναι πολύ πάνω από τον μέσο όριο στην προ πανδημίας εποχή και πιο συγκεκριμένα 2016-2019 που κυμάνθηκε στα 31,5%.

Οι περισσότεροι φορείς ναυτιλίας συμφωνούν ότι η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να αποδυναμωθεί φέτος, αλλά αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η χωρητικότητα παραμένει περιορισμένη.

Στην Ανατολική Ακτή της βορείου Αμερικής η συμφόρηση στα λιμάνια αυξήθηκε κατακόρυφα σε επίπεδα ρεκόρ του 1,2 εκατομμυρίων “κουτιών” στα μέσα Ιουλίου, άνοδος κατά 30% σε σύγκριση με τον Ιούνιο που ο μέσος όρος ήταν 950.000 εμπορευματοκιβώτια.

Αναλυτές της Clarksons δήλωσαν: «Η υπάρχουσα εικόνα της συμφόρησης στα λιμάνια αντανακλά το επίπεδο ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων εν μέσω των γενικά συνεχιζόμενων σταθερών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ και των προσπαθειών ορισμένων εταιρειών να μειώσουν την έκθεσή τους στα λιμάνια της δυτικής ακτής εκμετάλλευσης να μειώσουν την έκθεση στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, όπου η αναταραχές στο σύστημα των logistics ήταν σοβαρές τον τελευταίο χρόνο.»

Στο μεταξύ υπάρχει και μία γενικότερη αβεβαιότητα λόγω των διαπραγματεύσεων με τους λιμενεργάτες για την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας. Ο φόβος κινητοποιήσεων προκαλεί εφιάλτες.

Το επίπεδο χωρητικότητας πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της βόρειας Ευρώπης έχει επίσης αυξηθεί σε ρεκόρ, φθάνοντας τα 1,35 εκατ. teu στις 20 Ιουλίου.

Είναι αυξημένο κατά 16% από τον μέσο όρο του Ιουνίου, λόγω παραγόντων όπως διαταραχή των logistics στη στεριά, διακοπή στις εμπορευματικές μεταφορές, τα σιδηροδρομικά δίκτυα και οι υπηρεσίες φορτηγίδων καθώς και οι απεργίες στα γερμανικά λιμάνια.

Η συμφόρηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παρέμεινε αυξημένη και στην Κίνα, φθάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια teu στις 20 Ιουλίου.

Αυτό είναι οριακά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του Ιουνίου, αλλά εξακολουθεί να είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το ποσοστό του 2021.

Η συμφόρηση στο Qingdao έφτασε στο ρεκόρ των 400.000 teu στα μέσα αυτού του μήνα, αύξηση 16% από τον μέσο όρο του Ιουνίου.

Προέκυψε εν μέσω καιρικών διαταραχών και αυξημένου αριθμού εμπορευματοκιβωτίων, ενώ οι τυφώνες έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ, το Shenzhen και το Ningbo.

Οι περιορισμοί και οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον Covid συνεχίζουν επίσης να έχουν αντίκτυπο.

Διαβάστε ακόμη:

Από εφοπλιστής, επικεφαλής σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Αντίγκουα (pics + vid) 

Πάνος Δάβαρης: Βγαίνει στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο (pics) 

Η απίθανη ιστορία του Δανού που κέρδισε 120 εκατ. ευρώ στο Eurojackpot