Για 7η συνεχή χρονιά η AMMITEC (Association of Maritime Managersin Information Technology and Communications) έδωσε το παρών στο συνέδριο του NATO για την κυβερνοασφάλεια στη ναυτιλία (7th NMIOTC Conference on Cyber Security in Maritime Domain) που έλαβε χώρα στη Σούδα της Κρήτης.

Στο συνέδριο συμμετείχε τόσο η ακαδημαϊκή όσο και η βιομηχανική κοινότητα του κλάδου με στόχο την σκιαγράφηση του κυβερνοχώρου, των απειλών και των νέων τεχνολογιών που το περιβάλλουν.

Οι ομιλίες των πρώτων ημερών επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση των επιπτώσεων της κυβερνο-επικινδυνότητας στον ναυτιλιακό κλάδο, των τεχνολογιών και προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί στην αγορά καθώς και των νέων προκλήσεων κυβερνοασφάλειας.

Κατά τη δεύτερη μέρα, δόθηκε βαρύτητα στην ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων του χώρου όπως και στην κυβερνοασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υποδομών της ναυτιλίας.

Η AMMITEC-Σύνδεσμος Στελεχών Πληροφορικής Ναυτιλιακών εταιρειών συμμετείχε σε πάνελ με διαχειριστή τον Κώστα Σακελλάκο, Ταμία του Δ.Σ. της AMMITEC και IT Manager της Navarone SA και μέσω της Δρ. Άννας Βαζιντάρη, Γραμματέας του Δ.Σ. της AMMITEC και ICT Managerτης Unisea Shipping Ltd., παρουσίασε το ταξίδι της κυβερνοασφάλειας στην εμπορική ναυτιλία.

Βαρύτητα δόθηκε στους κανονισμούς που διαμορφώνουν το κυβερνοχώρο των ναυτιλιακών εταιρειών, στις προκλήσεις καθώς και στις ευκαιρίες που εισάγουν τόσο οι νέες τεχνολογίες των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς όσο και οι τεχνολογίες μηχανικής (Machine Learning-ML) και βαθιάς μάθησης (DeepLearning, DL) ως αναπόσπαστο τμήμα της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) ή αλλιώς έξυπνης διαχείρισης δεδομένων.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη ανοιχτής αναφοράς στην κοινότητα των ναυτιλιακών εταιρειών των κυβερνοεπιθέσεων που τις στοχεύουν ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη θωράκιση τους και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ενιαίες δράσεις και διαμόρφωση ενός αποδοτικού πλαισίου κυβερνοασφάλειας στον κλάδο. Τέλος, σημειώθηκε η σημασία ανταλλαγής απόψεων και γνώσης μεταξύ της πολεμικής και εμπορικής ναυτιλίας πάνω σε θέματα κυβερνοασφάλειας που μπορεί να αποφέρει καρπούς στην αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών με ενιαία χαρακτηριστικά και για τους δύο κλάδους.

*Η AMMITEC είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που ενώνει Διευθυντές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών παγκόσμιων ναυτιλιακών εταιρειών και επαγγελματίες που ασχολούνται με τη πληροφορική στην ναυτιλία. Εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η AMMITEC προσπαθεί να προωθήσει το νέο ρόλο της πληροφορικής στο εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Υποστηρίζοντας σύγχρονες τεχνολογίες και τις σχετικές βέλτιστες πρακτικές, η AMMITEC ενδυναμώνει τους επαγγελματίες μέλη της και ενθαρρύνει την αποτελεσματική χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για έναν ευέλικτο και αξιόπιστο ψηφιακά ναυτιλιακό τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες φοροελαφρύνσεις έρχονται το 2024 – Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Epicon – Δύο φουτουριστικοί πύργοι στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Σταϊκούρας: Έρχεται «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» – 300 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ