Η προσπάθεια της Diana Shipping συμφερόντων Σεμίραμις Παληού, να αποκτήσει τον έλεγχο της Genco Shipping εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ναυτιλιακής αγοράς. Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι η ελληνική εταιρεία δεν στηρίζεται μόνο στη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, αλλά παρουσιάζει και σαφή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της.
Η εταιρεία συμφερόντων της Σεμίραμις Παληού ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 20,8 εκατ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, έναντι 4,5 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη που αναλογούν στους κοινούς μετόχους διαμορφώθηκαν στα 19,3 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας επίσης θεαματική αύξηση.
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων δεν οφείλεται αποκλειστικά στη δραστηριότητα του στόλου. Σημαντική συμβολή είχαν οι αποδόσεις από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, καθώς η αξία της συμμετοχής της στη Genco ενισχύθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου. Η Diana κατέγραψε κέρδη περίπου 14 εκατ. δολαρίων από επενδύσεις σε μετοχές, έναντι ζημιών που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Παράλληλα, η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων ενίσχυσε περαιτέρω την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων.
Θετική ήταν και η εικόνα της βασικής ναυτιλιακής δραστηριότητας. Τα έσοδα από χρονοναυλώσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5%, φθάνοντας τα 57,3 εκατ. δολάρια, καθώς τα υψηλότερα ημερήσια ναύλα αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των ημερών απασχόλησης του στόλου μετά την πώληση ενός πλοίου το 2025.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Diana Shipping, Σεμίραμις Παληού, υποστήριξε ότι η αγορά έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην προσπάθεια εξαγοράς της Genco, με αποτέλεσμα να παραβλέπει τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης της εταιρείας. Όπως σημείωσε, η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές και η ποιότητα του στόλου αποδεικνύουν ότι η Diana διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία δεν αποτυπώνονται ακόμη στην αποτίμηση της μετοχής.
Η διοίκηση θεωρεί ότι η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (NAV) και εκτιμά ότι αυτή η διαφορά θα περιοριστεί καθώς οι επενδυτές θα επαναξιολογήσουν την αυτόνομη πορεία της εταιρείας.
Παράλληλα, η Diana εξακολουθεί να θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη συγχώνευση με τη Genco θα δημιουργήσει έναν μεγαλύτερο και περισσότερο διαφοροποιημένο όμιλο ξηρού φορτίου, με αυξημένη ρευστότητα της μετοχής και καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
Σήμερα η ελληνική εταιρεία κατέχει το 14,3% της Genco, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της αμερικανικής ναυτιλιακής. Η τελευταία πρόταση προβλέπει την καταβολή 24,80 δολαρίων σε μετρητά και μίας μετοχής της Diana για κάθε μετοχή της Genco, αποτιμώντας το σύνολο της προσφοράς στα 27,34 δολάρια ανά μετοχή. Το διοικητικό συμβούλιο της Genco εξακολουθεί να εξετάζει την πρόταση, ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς την αποτίμηση της μετοχής της Diana.
Η ελληνική εταιρεία επιμένει επίσης ότι η αξία του στόλου της Genco έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης δεν λειτουργεί προς όφελος των μετόχων της αμερικανικής εταιρείας.
Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση, η Diana Shipping ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του 2026 με καθαρά κέρδη 49,9 εκατ. δολαρίων, έναντι 7,5 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2025, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το τριμηνιαίο μέρισμα στα 0,01 δολάρια ανά μετοχή για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι επιδόσεις αυτές ενισχύουν τη θέση της διοίκησης ότι η αξία της εταιρείας είναι μεγαλύτερη από αυτή που σήμερα αναγνωρίζει η αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Κατοικία: Κόπωση στις πωλήσεις στα έως 10ετίας σπίτια δείχνουν οι αγγελίες (πίνακες)
Τα 3 στοιχήματα του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.