Με λόγια γεμάτα συγκίνηση, περηφάνια και σαφή αναφορά στην εθνική διάσταση του εγχειρήματος, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, μίλησε για την κομβική συνεισφορά του ελληνικού εφοπλισμού αλλά και τη σταθερή στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων στο εγχείρημα αναβίωσης των ναυπηγείων της Σύρου και της Ελευσίνας. Στην εκδήλωση για την επισκευή του 700ού πλοίου -του Ro-Ro Neptune Odyssey του Ομίλου Neptune Lines της Μελίνας Τραυλού– υπογράμμισε πως πρόκειται απλώς για την αρχή ενός σχεδίου που αποσκοπεί στη μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο ναυπηγικής και τεχνολογικής υπεροχής.
Το 2020 ξεκίνησε ένα μακρινό και φιλόδοξο ταξίδι για την ΟΝΕΧ και την Ελλάδα. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η επισκευή του 700ού πλοίου σηματοδοτεί όχι μόνο έναν αριθμητικό στόχο αλλά την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα μπορεί -και πάλι- να πρωταγωνιστήσει στη ναυπηγοεπισκευή.
Ο Πάνος Ξενοκώστας δεν έκρυψε την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι «έδειξαν εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή», όπως είπε, φέρνοντας το πρώτο πλοίο στα ναυπηγεία Σύρου και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. «Η πρωτιά τους μάς εμπνέει. Αν δεν είχαν πιστέψει αυτοί, δεν θα ήμασταν εδώ», υπογράμμισε.
Η εμπιστοσύνη αυτή, όπως τόνισε, έγινε θεμέλιο για να ακολουθήσουν οι θεσμοί, οι επενδυτές, η κοινωνία.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ξενοκώστας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στους πρώην και νυν υπουργούς Ανάπτυξης -Άδωνι Γεωργιάδη, Τάκη Θεοδωρικάκο, Βασίλη Κικίλια- επισημαίνοντας ότι η ΟΝΕΧ ήταν το πρώτο ναυπηγείο παγκοσμίως που χρηματοδοτήθηκε από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ (DFC). Η πορεία αυτή, όπως δήλωσε, δεν θα είχε ξεκινήσει χωρίς τις πρώτες ενέργειες εξυγίανσης από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις προσπάθειες των Ευάγγελου Αποστολάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη.
«Γίνανε πολλά, ψηφίστηκαν πολλά, και είμαστε ευγνώμονες για όλη αυτή τη συντροφιά που συνεχίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας τον πολυεπίπεδο κρατικό συντονισμό που χρειάστηκε για να αλλάξει ένα “απαρχαιωμένο σύστημα”.
Εθνική στρατηγική
Ο Πάνος Ξενοκώστας ανακοίνωσε ότι το έργο δεν περιορίζεται στις επισκευές. «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μόνο η αρχή», είπε. Το όραμα της ΟΝΕΧ είναι η μετατροπή των ναυπηγείων σε κόμβους ενεργειακής μετάβασης, εθνικής ασφάλειας, αμυντικής βιομηχανίας, υποστήριξης της ναυτιλίας και καινοτομίας.
Μίλησε για την πρώτη γραμμή παραγωγής ρυμουλκών στην Ελλάδα, για κατασκευή φεριμπότ, μεταφορικών πλοίων, καθώς και για νέα επενδυτικά έργα, όπως η μετάβαση από τις αμμοβολές στις υδροβολές και η αυτονομία μέσω ανακύκλωσης και αφαλάτωσης νερού.

Ναυπηγεία γεμάτα προοπτικές
Με 10 πλοία παρόντα στα ναυπηγεία Ελευσίνας και άλλα 9 στη Σύρο, η εικόνα μιλά από μόνη της. «Κάθε μέρα κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό», σημείωσε. Όλα αυτά, επεσήμανε, έχουν γίνει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και καθαρές επενδύσεις, αποδεικνύοντας ότι «το ελληνικό ναυπηγείο μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να κοιτάξει κατάματα τον παγκόσμιο χάρτη».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πάνος Ξενοκώστας τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο το παρόν. «Η δουλειά που κάνουμε αφορά τις επόμενες γενιές», δήλωσε. «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα παραδώσουμε ναυπηγεία όχι όπως τα παραλάβαμε, αλλά σαν μικρά διαμάντια. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλους τους Έλληνες».
Η επισκευή του Neptune Odyssey δεν είναι απλώς η καταγραφή ενός αριθμού. Είναι η επιβεβαίωση ότι το ελληνικό ναυπηγείο μπορεί να γίνει ξανά πυλώνας ανάπτυξης, εθνικής στρατηγικής και διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η ONEX, όπως δήλωσε ο ίδιος της ο ηγέτης, δεν έχει σκοπό να σταματήσει. Και πράγματι, το μέλλον μοιάζει ήδη… να έχει ξεκινήσει.
Μελίνα Τραυλού: Η ελληνική ναυτιλία στηρίζει την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, στην ομιλία της έστειλε ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης προς την ΟΝΕΧ, τονίζοντας τη σημασία της επαναφοράς της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
«Το Neptune Odyssey είναι το 700ό πλοίο της ΟΝΕΧ, αλλά και το τέταρτο πλοίο του Ομίλου μας που επισκευάστηκε εδώ μέσα σε μόλις εννέα μήνες. Αυτό δείχνει τη σταθερή και καρποφόρα συνεργασία μας».
Η κ. Τραυλού αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην επιστροφή της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας:
«Η ναυτιλία είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Η τεχνογνωσία μας είναι πολύτιμη και η ελληνική ναυτιλία, που ήδη ηγείται παγκοσμίως, έχει κάθε λόγο να στηρίζει και να επενδύει στον εγχώριο κλάδο».
Τόνισε ότι για να είναι βιώσιμη αυτή η πορεία, είναι απαραίτητα ποιοτικά κριτήρια:
«Ανταγωνιστικότητα, ποιότητα, αξιοπιστία και συνέπεια. Αυτές είναι οι αξίες που χτίζουν την εμπιστοσύνη. Και αυτά τα στοιχεία τα βλέπουμε να εφαρμόζονται στα ελληνικά ναυπηγεία».
Η κ. Τραυλού αναφέρθηκε και στο ελληνικό νηολόγιο, εκφράζοντας την ευχή να γίνει πιο ελκυστικό τόσο για τους εφοπλιστές όσο και για την οικονομία:
«Εύχομαι το ελληνικό νηολόγιο να αποτελέσει σύντομα όχι μόνο εθνική, αλλά και επιχειρηματικά ελκυστική επιλογή».
Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλες τις ομάδες από την ONEX, την Neptune και τα πληρώματα των πλοίων για την καθημερινή τους συμβολή:
«Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο βασικός μοχλός επιτυχίας. Αυτοί οι άνθρωποι, με τη γνώση και το πάθος τους, οδηγούν την πρόοδο».

Κικίλιας: Επιτάχυνση διαγωνιστικών διαδικασιών
Με σαφή προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και την επιτάχυνση της παραγωγής στην Ελλάδα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνολογικής αναβάθμισης των ναυπηγείων με αναφορές στη μετάβαση από τις αμμοβολές στις υδροβολές, ως παράδειγμα τεχνολογίας που σέβεται το περιβάλλον και μειώνει τους ρύπους.
«Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις μπορούν —και πρέπει— να συμβαδίζουν με την ασφάλεια και την περιβαλλοντική ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μας ενδιαφέρει ο θαλάσσιος ορίζοντας, μας ενδιαφέρει η αειφορία».
Ο κ. Κικίλιας στάθηκε επίσης στην παγκόσμια σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, αναφέροντας ότι ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 5.800 πλοία, εκπροσωπώντας το 20-21% της παγκόσμιας ναυτιλίας.
«Αυτό είναι τεράστια διαπραγματευτική δύναμη. Όποιος διαπραγματεύεται με την Ελλάδα ή την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, γνωρίζει πολύ καλά το βάρος της ελληνικής σημαίας».
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει διαγωνιστικές διαδικασίες για τον εξοπλισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος, δίνοντας σαφές σήμα στήριξης στα ελληνικά ναυπηγεία:
«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την παραγωγή νέων σκαφών στα ελληνικά ναυπηγεία, με πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια».
Σημαντική ήταν και η αναφορά του στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η παρουσία της Αμερικανικής Πρεσβείας στην εκδήλωση δίνει διεθνή διάσταση στην προσπάθεια:
«Η στήριξη από τους συμμάχους μας, όπως οι ΗΠΑ, ενισχύει τη διεθνή δυναμική αυτών των επενδύσεων. Τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να αποτελέσουν πλατφόρμες γεωπολιτικής και οικονομικής συνεργασίας».
Τάκης Θεοδωρικάκος: «Να μετατρέψουμε το “Made in Greece” σε ένα απόλυτο success story»
«Το στoίχημα που έχουμε όλοι να πετύχουμε, είναι το “Made in Greece” στην κατασκευή των πλοίων και στη ναυπηγοεπισκευή να μετατραπεί σε ένα απόλυτο success story. Σε κάτι που θα τιμά την πατρίδα μας, τα στελέχη των επιχειρήσεων, τους εργαζόμενους και όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Γιατί έτσι θα φτάσει στο επίπεδο της ελληνικής ναυτιλίας, που διαφημίζει την πατρίδα μας σε ολόκληρη τη γη», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη νομοθετική παρέμβαση που προώθησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ναυπηγείου μέσω της DFC, της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρέχεται σε ένα «εθνικό στοίχημα με αναπτυξιακό αποτύπωμα και χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Η παρουσία της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην επετειακή εκδήλωση, σηματοδοτεί – όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης – τη σύνδεση του επενδυτικού εγχειρήματος της ONEX με την εμπιστοσύνη της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ ευχήθηκε το Neptune Odyssey να αποτελέσει μόνο την αρχή «για χιλιάδες πλοία που θα περάσουν από τα ελληνικά ναυπηγεία».
Επισήμανε πως «η Ελλάδα, με έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, οφείλει να διαθέτει και μια ναυπηγική βιομηχανία αντάξια της ναυτιλιακής της παράδοσης. Δεν μπορεί να είμαστε ναυτική υπερδύναμη και να εισάγουμε τεχνογνωσία που μπορούμε να παράγουμε εδώ».
Όσον αφορά το όραμα της Κυβέρνησης για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση, τόνισε: «Η ναυπηγική βιομηχανία, η γαλάζια οικονομία της πατρίδας μας, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Τη βάζουμε ξανά στο κάδρο ως στρατηγικό τομέα ανάπτυξης και εθνικής ασφάλειας. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά εντάσσεται στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο ως τμήμα των εμβληματικών και στρατηγικών επενδύσεων».
Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ειδική μνεία στο επενδυτικό έργο στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, αναφέροντας πως «δημιουργεί θέσεις εργασίας, παράγει τεχνογνωσία και αποδίδει ήδη καρπούς στην πραγματική οικονομία».

Τέλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέδειξε τη σύνδεση της αναγέννησης των ελληνικών ναυπηγείων με το νέο παραγωγικό μοντέλο: «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να καταστεί ναυπηγικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της χώρας, με ισχυρά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Είναι στο χέρι μας η επένδυση αυτή να συνεχίσει να έχει μια τεράστια επιτυχία – προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και των ανθρώπων της εργασίας».
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης στο 6ο Συνέδριο ygeiamou: Σκέψεις για επιβράβευση γιατρών και νοσηλευτών βάσει απόδοσης
Προχωρά η διαδικασία για τη ρουμανική TΚRM – Νεμπής: Επιταχύνουμε την ανάπτυξη του ΟΤΕ
Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια οικόπεδα των οικογενειών Αγούδημου και Βγενόπουλου (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα