Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν στη ναυτιλία στον τομέα του Cyber Security και πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, ταυτόχρονα με μια άνευ προηγουμένου τεχνολογική εξέλιξη από την χρήση ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών onboard-πάνω στο πλοίο.

Υπό αυτό το πρίσμα ο RINA συμμετείχε στη τελευταία σύσκεψη της ομάδας Cyber της Διεθνούς Ένωση Νηογνωμόνων- International Association of Classification Societies (IACS) – η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βομβάη από 14 έως 18 Νοεμβρίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Μιχάλης Βρεττός, Sr Cyber Expert, επικεφαλής του RINA για τις υπηρεσίες Marine Cyber Security και μέλος της σχετικής ομάδας του IACS.

Ο Μιχάλης Βρεττός Senior Cyber Security Expert – RINA, με τον πρόεδρο του IACS Cyber Panel κον Σρινίβας

Ο ιταλικός νηογνώμονας, από τα ιδρυτικά μέλη του IACS εδώ και 50 χρόνια, με τεχνογνωσία τόσο στη ναυτιλία όσο και στο Cyber Security, πιστεύει ότι χρειάζεται μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επίτευξη κανονιστικής συμμόρφωσης ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες όχι μόνο να επιτύχουν ένα αποτελεσματικό επίπεδο ασφάλειας στα πλοία, αλλά κυρίως να ωφεληθούν από αυτοματοποιημένες υπηρεσίες (Cyber Automation).

Για τον λόγο αυτό ο RINA συμμετέχει ενεργά και πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ενός τεχνολογικά προσιτού και εφαρμόσιμου κανονιστικού πλαισίου για τα νεότερα πλοία (ships in service).

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Oriani Hellas και η K2 Informatics το 2021 υπήρξε αύξηση κατά 33% των κυβερνοεπιθέσεων με στόχο τα πλοία ή τις ναυτιλιακές εταιρείες ενώ συνολικά εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε μια επίθεση κάθε 39 δευτερόλεπτα σε όλο τα παγκόσμιο δίκτυο.

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης στο Λονδίνο(2), το deal Κόκκαλη, τα αεροπλάνα του Καράτζη και το χρυσό χαρτοφυλάκιο

Πλειστηριασμοί: Το τέλος του «σήριαλ» για την Αχαϊκή Amadeus και τι έρχεται για το αυθαίρετο των Πατρώνη στη Μύκονο (pics)

Απίστευτο: Το δημόσιο χρωστάει ακόμα αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα ενοίκια»