Ως κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο αναδεικνύεται η Αθήνα μέσα από έρευνα του νορβηγικού νηογνώμονα DNV ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε, μετά από δύο χρόνια, έκθεση με τίτλο “Leading Mariotime Cities”.

Όσο αφορά το ναυτιλιακό cluster που περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες συνολικά, Ναυτιλιακό κέντρο-Οικονομικό και νομικό κέντρο, κέντρο τεχνολογίας , λιμάνια και διαχείριση και ελκυστικότητα-ανταγωνιστικότητα, πρώτη είναι η Σιγκαπούρη και ακολουθούν το Ρότερνταμ, το Λονδίνο , η Σαγκάη και το Τόκιο. Η Αθήνα είναι εκτός 5 άδας και πιο συγκεκριμένα στη 12η θέση.

Η Σιγκαπούρη είναι πρώτη εκτός από τη συνολική εικόνα, σε δύο από τις πέντε κατηγορίες, και πιο συγκεκριμένα, ως κέντρο Τεχνολογίας και ως κέντρο με βάση την Ελκυστικότητα και την Ανταγωνιστικότητα. Δύο ευρωπαϊκές πόλεις είναι στην κορυφαία 5άδα το Ρότερνταμ στη δεύτερη θέση και το Λονδίνο στην τρίτη θέση.

Ως κορυφαίο οικονομικό και νομικό κέντρο αναδείχθηκε η Νέα Υόρκη και ακολουθούν το Λονδίνο, το Τόκιο, το Όσλο και το Παρίσι.

Σε σύγκριση με την έκθεση του 2019 ολοένα και περισσότερες επιχειρησιακές ναυτιλιακές δραστηριότητες μετακινούνται σε ναυτιλιακά κέντρα της Ασίας.

Οι Ασιάτες πλοιοκτήτες έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς που ελέγχουν από 36% που ήταν το 20212 στο 42%. Επίσης το μερίδιο του ευρωπαϊκών συμφερόντων εμπορικού στόλου μειώθηκε από το 45% στο 43%.

Όμως οι εμπορικοί στόλοι που ελέγχονται από εταιρείες που έχουν βάση την Αθήνα, αυξήθηκαν με βάση τη χωρητικότητα κατά 20% μέσα στη διετία 2019-2021.

Με βάση τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου η Αθήνα είναι στην κορυφή αφού έχει βάλει τς περισσότερες παραγγελίες για πλοία που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως LNG-LPG-μεθανόλη ναυπηγώντας πλοία συνολικής χωρητικότητας 1,3 εκατ. gross tonnage με το Τόκιο να ακολουθεί με 1,2 εκατομμύρια.

Η Αθήνα εξυπηρετεί κυρίως ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες και λιγότερο διεθνείς.

 

Διαβάστε ακόμη

Αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν: 40.000 κενές θέσεις εργασίας πληροφορικάριων και τεχνιτών

Nέο πωλητήριο με χαμηλότερη τιμή στις αποθήκες της Notos Com στο Κρυονέρι

Η Εθνική Τράπεζα βγαίνει στις αγορές, ο Μυτιληναίος κέρδισε την Ιmerys, η United βγάζει ομόλογα και η TUI… πάει Ρόδο