«Ο τίτλος “Stay Calm and Sail On” είναι το DNA του κλάδου μας. Να παραμένουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Mε τη φράση αυτή άρχισε την ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού  στο 13ο ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum. «Η ναυτιλία και οι άνθρωποί της, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το δύσκολο περιβάλλον των ημερών μας. Το καθήκον μας ήταν, είναι και θα είναι να υπηρετούμε και να προστατεύουμε το παγκόσμιο οικοσύστημα» είπε και συνέχισε αναφερόμενη στη νέα εποχή:

«Ο κλάδος μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Η ελληνική ναυτιλία, με το γνωστό όραμα, την προσαρμοστικότητα και την τεχνογνωσία της, έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ραγδαίες αλλαγές και τις σύνθετες προκλήσεις. Ακόμα και τώρα που η ναυτιλία περνάει την ενεργειακή μετάβαση, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι και πάλι από τους πρώτους που αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις» και προσέθεσε:

«Η δέσμευσή μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι γεγονός. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο κρίσιμες προϋποθέσεις:

Πρώτον: Εξαρτάται από την ενεργό συμβολή και την επένδυση των εξωκοινοτικών φορέων, όπως οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ενέργειας, οι κατασκευαστές ναυτικών μηχανών και τα ναυπηγεία, μεταξύ άλλων. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων και κατάλληλων για το σκοπό αυτό λύσεων. Λύσεις που είναι διαθέσιμες σε παγκόσμιο επίπεδο και πάνω απ’ όλα ασφαλείς. Και αυτή είναι η δεύτερη ζωτικής σημασίας και αδιαπραγμάτευτη παράμετρος.  Πρώτα η ασφάλεια.»

Στο σημείο αυτό η Μελίνα Τραυλού ξεκαθάρισε: «Οι νέες λύσεις δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ναυτικών μας, των πλοίων μας και του περιβάλλοντος. Για εμάς, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξής μας.  Έτσι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποί μας υποστηρίζονται όχι μόνο για να προσαρμοστούν, αλλά και για να προοδεύσουν μαζί με την τεχνολογική εξέλιξη.» Η πρόεδρος της ΕΕΕ  τόνισε ότι «η αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί παγκόσμιες λύσεις.  Ο παγκόσμιος ρυθμιστής μας είναι ο ΙΜΟ. Τα βιώσιμα και κατάλληλα μέτρα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορούν να επιτευχθούν μόνο από τον ΙΜΟ. Και αυτό ισχύει και όσον αφορά τη διαδικασία απαλλαγής της βιομηχανίας μας από τον άνθρακα.  Είναι επείγον να υιοθετηθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών του κλάδου.»

Κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στην πολιτική της ελληνικής ναυτιλίας στην προσπάθεια της απανθρακοποίησης: «Δράττομαι της ευκαιρίας για να υποστηρίξω την ισχυρή υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην πρόταση της διεθνούς βιομηχανίας για συνεισφορά ανά τόνο εκπεμπόμενου CO2. Αυτό θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, κατάλληλο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ναυτιλιακών κλάδων» και κατέληξε λέγοντας: «Είναι μονόδρομος το Stay Calm and Sail On! Η ναυτιλία πρέπει να παραμείνει ήρεμη και να πλεύσει για την ευημερία και την ευημερία του πλανήτη μας. Η σύμπνοια είναι το κλειδί για να το πετύχουμε αυτό, σε αυτή την ταχέως μεταβαλλόμενη εποχή».

Η Capital Link του Νίκου Μπορνόζη πέτυχε τη συμμετοχή εξαίρετων ομιλητών που εκπροσωπούν τη διεθνή ναυτιλία.

Διαβάστε ακόμη

Οι ζήλιες (εντός) για την Πόπη, τα γκάλοπ δίχως Κασιδιάρη, ο βιαστικός της Αττικής Οδού, ο καυγάς του πρώην και οι δικηγόροι του Ηλιόπουλου

Domes Resorts: Τα δύο 5άστερα σε Μήλο και Χαλκιδική, η συμμαχία με το δίδυμο Invel-Prodea και τα πλάνα επέκτασης (pics)

Cryptos: Οι προβλέψεις για την πορεία τους – Πώς επηρεάζεται η τιμή