Εμπορικά πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα, τρόφιμα ή πρώτες ύλες, πέφτουν θύματα ηλεκτρονικού πολέμου από τα παραπλέοντα τουρκικά πολεμικά.

Την καταγγελία αυτή κάνει η Ελληνική εταιρεία τεχνολογίας METIS Cyberspace Technology (www.metis.tech).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία πλοία της εμπορικής ναυτιλίας όταν πλέουν γειτονικά της Κύπρου και μάλιστα νοτίως, υφίστανται κάποιες φορές, ηλεκτρονικές παρεμβολές στα συστήματα τους συμπεριλαμβανομένου του GPS με αποτέλεσμα την προσωρινά παραπλανητική ένδειξη της θέσης τους.

Τέτοια συμβάντα εγκυμονούν κινδύνους και δημιουργούν τεράστια παράπλευρα ενδεχόμενα επιπτώσεων στην ασφάλεια πλοήγησης και σε πάρα πολλά άλλα θέματα λειτουργίας αλλά και καταγραφής της πορείας και της απόδοσης τους.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που ενδεικτικά έχουμε από την METIS , δύο διαφορετικά πλοία όπως φαίνεται και στις εικόνες υπέστησαν τέτοιες παρεμβολές στα συστήματα τους.

Στη «METIS φαίνεται ότι ενώ ένα πλοίο έχει μια κανονική βορειοδυτική πορεία νοτίως της Κύπρου, ξαφνικά εμφανίζει μια αδικαιολόγητη ασυνέχεια στην πορεία του

«Ευτυχώς, οι επιπτώσεις δεν δημιούργησαν προβλήματα στις πλοιοκτήτριες εταιρείες, δεδομένου ότι η METIS εφαρμόζοντας προηγμένους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης αυτομάτως εντοπίζει και «φιλτράρει» τέτοιες κακοπροαίρετες παρεμβολές, από όπου και εάν προέρχονται και διασφαλίζει την απροβλημάτιστη επιτήρηση όλων των μηχανολογικών και ηλεκτρονικών συσκευών των πλοίων που έχουν εξοπλισθεί με τα συστήματα της» επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας:

Στη «METIS» φαίνεται ότι ενώ ένα πλοίο έχει μια κανονική βορειοδυτική πορεία νοτίως της Κύπρου, ξαφνικά εμφανίζει μια αδικαιολόγητη ασυνέχεια στην πορεία του

«Στη σημερινή εποχή η ναυτιλία μπαίνει σε μια νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού της που φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και πλεύσης των πλοίων.

Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας και κατανάλωσης καυσίμου έχει κάνει επιτακτική την άμεση μετάβαση στις νέες τεχνολογίες και οι νέοι κανονισμοί περιορισμού των εκπομπών καυσαερίων από τα πλοία έχει καταστήσει την ψηφιακή παρακολούθηση και ανάλυση απαραίτητο μέρος της λύσης αυτού του σύνθετου προβλήματος.

Στην περίπτωση άλλου πλοίου, όμως το στίγμα του εμφανίζει πολλαπλές ταυτόχρονες παρουσίες σε διαφορετικές συντεταγμένες που θα δημιουργούσαν σύγχυση Εικόνα «METIS»

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, για άλλη μια φορά αποδεικνύουν την προσαρμοστικότητα τους και υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες ενισχυμένες με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να διατηρήσουν και να διευρύνουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η προστασία από κάθε μορφής επιθέσεις είναι μέρος της νέας πραγματικότητας».

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Χριστοφιλέας (Δειπνοσοφιστήριον): Υπηρετώντας την υψηλή γαστρονομία και την τέχνη του ευ ζην (pics)

Κώστας Σουλιώτης: Ο Έλληνας που έκανε μόδα τα ντολμαδάκια στις Galeries Lafayette

Katharina και Alexandra Andresen: Δισεκατομμυριούχοι με το… ζόρι – Τα μυστικά της Ferd AS (pics)