Ναυτιλία

Navigator Forum: Η ψηφιακή τεχνολογία οδήγησε εν μέσω πανδημίας στο smart shipping

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Συνεχίζουν να υπάρχουν και εμπόδια, με κύρια την κατάρτιση πληρωμάτων και στελεχών γραφείου, αλλά και την ποσοτικοποίηση του οφέλους από την επένδυση

Η εξάπλωση νέων ψηφιακών τεχνολογιών που οδηγούν στο ονομαζόμενο Smart Shipping συζητήθηκε  στη διάρκεια κλειστής συζήτησης με θέμα «Smart Shipping» στο πλαίσιο του NAVIGATOR FORUM – THE SHIPPING DECISION MAKERS ONLINE WEEK, με τη συμμετοχή άνω των 60 στελεχών / εκπροσώπων Ναυτιλιακών πλοιοκτητριών και διαχειριστριών εταιρειών.

Το γεγονός πως η πανδημία ήταν καταλύτης και επιταχυντής εξελίξεων ως προς την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών ήταν κοινή διαπίστωση, καθώς τόσο οι ναυτιλιακές εταιρίες, όσο και φορείς και οργανισμοί στο ευρύτερο ναυτιλιακό οικοσύστημα τις υιοθέτησαν σε μεγάλο βαθμό.

Συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνάμεις που λειτουργούν θετικά ως προς το Smart Shipping, με κύριες να φαίνονται το νέο κανονιστικό πλαίσιο με στόχο την απανθρακοποίηση, που ευνοεί χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για την βελτιστοποίηση λειτουργίας των πλοίων. Τονίστηκε επίσης η εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής καθαυτής με την αύξηση διαθεσιμότητας ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος, βασικό παράγοντα αποτελεί και η πραγματική ανάγκη και η λύση προβλημάτων που αυτές οι λύσεις  καλύπτουν, αποφεύγοντας το ανθρώπινο λάθος.

Από τη συζήτηση έγινε όμως σαφές πως συνεχίζουν να υπάρχουν και εμπόδια, με κύρια να αναδεικνύονται την κατάρτιση πληρωμάτων και στελεχών γραφείου, αλλά και την ποσοτικοποίηση του οφέλους από την επένδυση για την εγκατάσταση και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Το ρίσκο της κυβερνοασφάλειας ήταν ένα ακόμη στοιχείο που επισημάνθηκε.

Τέλος, η έλλειψη τυποποίησης σημειώθηκε σαν ακόμη σημείο που πρέπει να δοθεί έμφαση, ιδίως στην φάση σχεδίασης και ναυπήγησης νέων πλοίων, ούτως ώστε να εξοπλίζονται με την βασική ψηφιακή υποδομή, που θα επιτρέψει αργότερα την εκτενή χρήση τέτοιων λύσεων.

Όλοι οι συζητητές συμφώνησαν πως η λειτουργία πολλών τμημάτων των ναυτιλιακών πλοιοκτητριών και διαχειριστριών εταιρειών επηρεάζονται και ωφελούνται από την υιοθέτηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με πρώτα τα τεχνικά τμήματα και τα τμήματα operations.

Η συζήτηση συσχετίστηκε και με τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οργανισμοί και φορείς με τους οποίους συνδιαλέγεται μια ναυτιλιακή εταιρεία, όπως οι νηογνώμονες, η σημαία, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα λιμάνια κλπ. Όλοι φαίνεται να εντάσσουν ψηφιακές τεχνολογίες και αντίστοιχες πρακτικές στην λειτουργία τους και τις υπηρεσίες τους.

Κλείνοντας, ήταν κοινή διαπίστωση πως ο ανθρώπινος παράγοντας και ο ρόλος τόσο των πληρωμάτων, όσο και των στελεχών, παραμένει κύριος και η τεχνολογία έρχεται μόνο να βοηθήσει στις λήψεις αποφάσεων.

Εισηγητές της συζήτησης ήταν οι:

Πάνος Θεοδοσόπουλος, PhD, Chief Digital Officer – OCEANKING

Δημήτρης Ανάσης, Partner – FCIΑrb – PENNINGTONS MANCHES COOPER

Μαρία Γιασσά, Senior Marketing Manager – THE SWEDISH CLUB GREECE &

Δήμητρα Γιορδαμλή, Corporate Affairs Associate – PRISMA ELECTRONICS

Βασίλης Καμίτσης, Regional Technical Manager – IRI/The Marshall Islands Registry

Βαγγέλης Σαΐτης, Sales Manager – FORTUNE TECHNOLOGIES SA

Μιχάλης Σαρικλής, Marketing Director – WINGUSUITE CLOUD COMMUNICATIONS PLATFORM

Στην επέτειο των 30 ετών της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS (Towage/ Agencies/ DA’s), που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα Οίκων Ρυμουλκών και Πρακτόρων σε εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως, διοργανώνεται και το 20ο συνέδριο “NAVIGATOR – The Shipping Decision Makers Forum”, αρχικά με την εβδομάδα “κλειστών” συζητήσεων τις ημέρες 12-16/04/2021 , αλλά και το επίσημο Forum που θα ακολουθήσει και θα είναι “ανοικτό” στην διεθνή Ναυτιλιακή κοινότητα, την Δευτέρα 19/04/2021.

Aπό το 1991, η NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με εκατοντάδες Ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες και εταιρείες Διαχείρισης εμπορικών πλοίων, παρέχοντας το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών σε ανάγκες ρυμούλκησης και πρακτόρευσης παγκοσμίως. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες DA’s.

Το «ΝAVIGATOR- Shipping Decision Makers’ Forum» αποτελεί το μακροβιότερο Ελληνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο, με επίτευγμα την καθιέρωση ανοιχτού διαλόγου, μεταξύ των εκατοντάδων ετησίως συμμετεχόντων- εκπροσώπων του πλέγματος της παγκόσμιας Ναυτιλίας και Οικονομίας, σε καίρια ζητήματα του κλάδου της Ναυτιλίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

To συνέδριο θα λάβει χώρα την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, 16.00-20.00 διαδικτυακά.

Την έναρξη του Forum θα κηρύξει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Τα επόμενα βήματα για την ανάπλαση στον Λυκαβηττό και το project Βοτανικoύ – Αλεξάνδρας

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εγκαταστάσεις της FedEx – Τουλάχιστον 8 νεκροί (Vid)

ΟΛΠ: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα – Τα σχέδια της διοίκησης

Απόρρητο Απόρρητο