Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελική εκδήλωση του έργου Psamides με θέμα «Η συνεισφορά του PSAMIDES στην Οικονομία της Γαλάζιας Ανάπτυξης: Προς μια πράσινη, ψηφιακή, καινοτόμο και συνεργατική μετάβαση σε μικρομεσαία Λιμάνια και Μαρίνες της Μεσογείου», που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (ΟΛΗ) στο πλαίσιο του έργου PSAMIDES – InterregMED 2014 – 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ, κ. Μηνάς Παπαδάκης, άνοιξε την ατζέντα των παρουσιάσεων αναφερόμενος στη μακρά ναυτική παράδοση της Κρήτης. που ξεκινάει ήδη από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα γαλάζιας ανάπτυξης.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηράκλειο ή Candia αποτέλεσε διακομιστικό κέντρο διακίνησης εμπορευμάτων και επιβατών. Η σημαντικότητά του και η πολυλειτουργικότητα του το κατέστησε ως ένα από τα κύρια λιμάνια της λεκάνης Μεσογείου και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα τον κύριο κόμβο τόσο σε επίπεδο εμπορικότητας, όσο και στο επίπεδο κρουαζιέρας, ανταποκρινόμενο στις υψηλές ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις και ομιλίες από τοπικούς και ευρωπαίους ομιλητές, αναφερόμενοι στις «έξυπνες» τεχνολογίες για μικρού και μεσαίου μεγέθους λιμάνια, την κρουαζιέρα, πλοία Ro-Ro και εγκαταστάσεις αναψυχής, καθώς και η εμπειρία που αποκτήθηκε από την Κοινότητα της Γαλάζιας Ανάπτυξης του Προγράμματος InterregMED 2014 – 2020.

Κατά τη διάρκεια του έργου PSAMIDES, μικρού και μεσαία μεγέθους λιμάνια της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και το λιμάνι του Ηρακλείου, είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν πιλοτικά «έξυπνες» τεχνολογίες που θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητά τους, σεβόμενα το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Το έργο PSAMIDES συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας (ΠΔΕ). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου στην διεύθυνση https://psamides.interreg-med.eu/

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στο Ξενοδοχείο Μέγαρον με την παρουσία των Τοπικων Αρχών της Α και Β Αυτοδιοίκησης, του προέδρου της ΝΟΔΕ κ. Καρκανάκη, της διοικήτριας της ΔΥΠΕ κ. Μπορμπουδάκη, του Λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Δουβή, των εκπροσώπων φορέων, οργανισμών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμοί ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, η υφυπουργός Τουρισμού κ. Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, oEυρωβουλευτής Ηρακλείου κ. Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών.

Διαβάστε ακόμη

Χάνουν επιδόματα και προστασία κατοικίας λόγω του ΕΝΦΙΑ!

MYTILINEOS: Δείχνει τον δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη – Στο επίκεντρο το περιβάλλον και η προστασία του

Τζεντιλόνι: Μετά το καλοκαίρι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη