Στην πολυλειτουργικότητα του Λιμένος Ηρακλείου, το οποίο εξυπηρετεί την τοπική και εθνική οικονομία, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνάς Παπαδάκης, μιλώντας στο «Ferry Shipping Summit» που πραγματοποιήθηκε στο Malmö της Σουηδίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνάς Παπαδάκης, εκπροσώπησε τους Ελληνικούς Λιμένες και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, στο 4ο Ferry Shipping Summit 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Malmö της Σουηδίας.

Για το λιμάνι ανέφερε ότι εξυπηρετεί την τοπική και εθνική οικονομία, με στατιστικές αναφορές στον Ακτοπλοϊκό κλάδο που αποτελεί το 45% των κύριων εσόδων με 1,7 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και 350.000 οχήματα ετησίως καθώς επίσης και στον Κλάδο της Κρουαζιέρας με τις προσεγγίσεις για το λιμάνι του Ηρακλείου το 2022 να είναι 200 με 250 και τους επισκέπτες να ξεπερνούν τις 250.000.

Ιδιαίτερο σημείο της παρουσίασης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μηνά Παπαδάκη αποτέλεσε η αναφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσηςκαι στις σχετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει το λιμάνι του Ηρακλείου με την δημιουργία υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (LNG, Αμμωνία, Υδρογόνο) και τη δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων περιορίζοντας δραστικά τις εκπομπές αερίων.

Η μετάβαση με την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την μείωση των εκπομπών αερίων από όλα τα λιμάνια συνοδεύεται και με αλλαγές που αφορούν το υψηλό κόστος της μετάβασης και για το οποίο κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη συγκεκριμένης νομοθεσίας για την διευκόλυνση και προστασία της βιωσιμότητας των λιμένων.