Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας εορτάζεται σήμερα 8 Μαρτίου και η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο.

Η θαλάσσια βιομηχανία πλέον από τρανταχτές εξαιρέσεις συνεχίζει να ανδροκρατείται.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών:

– Στους 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στη ναυτιλία μόλις 16.500 είναι γυναίκες, ποσοστό 1%.

– Στα γραφεία το ποσοστό συμμετοχής γυναικών εξαρτάται ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία. Σε επίπεδο διευθυντών οι γυναίκες καταλαμβάνουν τo 12% σε σύγκριση με μόλις 9% σε εκτελεστικό επίπεδο.

– Υπάρχει διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων αφού οι γυναίκες είναι σημαντική μειοψηφία στις υψηλές θέσεις της ιεραρχίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Maritime HR Association οι γυναίκες που εργάζονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παίρνουν κατά 45% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

Η πρόεδρος της WISTA International, Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον κατάλογο με τις 100 επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας δηλώνει:

«Προωθούμε τη διαφορετικότητα, την αφοσίωση, την εκπαίδευση, την αυξανόμενη ικανότητα στον κλάδο μας. Αυτό θα συνεχιστεί, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι. Η ναυτιλιακή βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες, ιδίως σε ηγετικούς ρόλους. Η ενδυνάμωση των γυναικών ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προωθεί την ανάπτυξη και αποκομίζει οφέλη για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα».

Η Έλπη Πετράκη πρόεδρος της WISTA Hellas έχει επισημάνει: “Το μέλλον της γυναίκας στη ναυτιλία είναι όπως και το μέλλον όλων των γυναικών σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Με τα δύσκολα και τα ωραία, με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, όπως αυτόν που ζούμε τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ναυτιλία ήταν μεταξύ των παγκοσμιοποιημένων κλάδων πολύ πριν οι περισσότερες αγορές καταλάβουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Οπότε αντιλαμβανόταν τους κραδασμούς νωρίτερα από τους άλλους.

Στόχος της WISTA Hellas είναι να εκπροσωπεί τις γυναίκες στον ναυτιλιακό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, να ενισχύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών στα ανώτατα διοικητικά επίπεδα και να ανοίγει τον δρόμο σε επαγγέλματα του ναυτιλιακού κλάδου που μέχρι πρότινος ή ακόμη και μέχρι σήμερα είναι ανδροκρατούμενα. Πρώτη γυναίκα καπετάνιο είχαμε πριν από περίπου 40 έτη, ενώ το Λιμενικό Σώμα άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες το 1980 και γυναίκα πρόεδρο στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών το 2022”.

Η WISTA- Women in Shipping and Trading Association- η Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας και του Εμπορίου. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1974 από επαγγελματίες των κλάδων αυτών με σκοπό να υποστηρίξουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας. Σήμερα, αριθμεί περίπου 4.000 μέλη σε 51 κράτη ανά τον κόσμο με τα κατά τόπους σωματεία.

Στην Ελλάδα υπάρχει η WISTA Hellas είναι σήμερα 27 ετών, έχει 350 μέλη κατέχοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ: Εξετάζει «γιγάντια» έκδοση ευρωομολόγου για ενέργεια και άμυνα

Χάρης Βαφειάς: Γράφει ιστορία στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την spin off εταιρεία τάνκερ Imperial Petroleum

«Μπουτάρης»: Το νέο σφυρί για το συγκρότημα στην Κρήτη και το «σουηδικό σωσίβιο»