Ναυτιλία

ΠΕΝΕΝ: 24ωρη απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας για τις 3 Ιουνίου

  • newsroom


Δικαστική προσφυγή ΣΕΕΝ – Το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε την απεργία παράνομη αλλά όχι καταχρηστική

Σε 24ωρη απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας για την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, προχωρά σύμφωνα με ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα συμμετοχής και περιφρούρησης της απεργίας με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μετέφεραν την απεργιακή κινητοποίησή τους για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά για τις 3 Ιουνίου, μετατέθηκαν επίσης για τη συγκεκριμένη ημέρα, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι στην κινητοποίηση συμμετέχει και το τοπικό Σωματείο στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας.

Εναντίον της απόφασης της ΠΕΝΕΝ έχει προσφύγει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), ζητώντας από το πρωτοδικείο Πειραιά να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

Ωστόσο, από την πλευρά της η ΠΕΝΕΝ καλεί τις ναυτιλιακές εταιρίες «να σταματήσουν να εκδίδουν εισιτήρια για τα αυριανά δρομολόγια», αλλά και «το επιβατικό κοινό και τους οδηγούς οχημάτων να μην προσέλθουν αύριο στο λιμάνι του Πειραιά, διότι δεν πρόκειται να εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο».

«Δίνουμε τον αγώνα με πίστη στις δυνάμεις μας, στην οργάνωσή μας, στην ενότητα και εγκαινιάζουμε με τον τρόπο αυτόν μια πολύμορφη δράση, η οποία θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα», αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, προσθέτοντας ότι «η πάλη έχει στο επίκεντρο την υπεράσπιση του 8ώρου, των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν να δώσουν ένα νέο συντριπτικό πλήγμα».

Το συγκεκριμένο ναυτεργατικό σωματείο καλεί τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» στο κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ, αύριο το πρωί στις 5:00, στο λιμάνι του Πειραιά και στα καράβια απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά (ΗΣΑΠ). Επίσης, καλεί κάθε εργατικό σωματείο, συλλογικότητα, φορείς και εργατικά σχήματα, να στηρίξουν την 24ωρη απεργία της ΠΕΝΕΝ, προκειμένου, όπως αναφέρει, να σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση».

Το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΕΝΕΝ παράνομη αλλά όχι καταχρηστική.

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος των ακτοπλόων με σημερινή του επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε τη διασφάλιση της τάξης και τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των πλοίων, είτε σε περίπτωση που τα πληρώματα δεν απεργούν, είτε σε περίπτωση ευόδωσης αίτησης για την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων τους.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν – Έκθεση Αξιολόγησης: Έως Μάρτιο αντί για Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ

Φόρος εισοδήματος: Μειωμένος κατά 30% – 40% για ιδιοκτήτες ακινήτων

«Ρύθμιση Σταϊκούρα»: Πώς και ποιοι θα πάρουν 420 δόσεις και κούρεμα οφειλής έως 80%