Ως Ναυτιλιακή προσωπικότητα της χρονιάς βραβεύτηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης του International Propeller Club οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στη Αθήνα και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Πρόκειται για την 96th Annual Convention and Conference με τίτλο “We are together”. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από 72 Port Clubs από 18 χώρες.

Η Μελίνα Τραυλού παρέλαβε το International Propeller Club Maritime Person of the Year και αφού εξήρε το έργο του Propeller Club Port of Piraeus που αριθμεί 740 μέλη και είναι το πολυπληθέστερο του ευρύτερου Propeller Club ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα το βραβείο αυτό και ειδικά που το δέχομαι στη χώρα μου από το Propeller Club Port of Piraeus.

Ο πιο σημαντικός-κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη βιομηχανία είναι να έχουμε πίστη στον εαυτό μας να είμαστε αφιερωμένοι στο όραμά μας και ταγμένοι στο καθήκον μας. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Το να υπηρετείς τη ναυτιλία είναι καθήκον ζωής. Ως μέλος οικογένειας που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πάντα με καθοδηγεί το όραμα μίας ενωμένης και αποτελεσματικής ναυτιλιακής κοινότητας. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι «We are together».

Eίμαστε ενωμένοι. H σύμπνοια είναι το κλειδί της επιτυχίας. Παραμένοντας ενωμένοι , ενώνοντας τις δυνάμεις μας και εμπνέοντας τις νέες γενιές θα προκαλέσουμε μεγάλες αλλαγές. Είμαστε ενωμένοι. Και ενωμένοι θα ηγηθούμε της νέας εποχής».

To «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Ιωάννης Ξυλάς εκπροσωπώντας την ΕΕΕ και τη ΗELMEPA, η Ειρήνη Νταϊφά, η πρόεδρος της WISTA Hellas Έλπη Πετράκη, ο Σταμάτης Τσαντάνης της Seanergy , ο Πάνος Ξενοκώστας της ΟΝΕΧ, ο επίτιμος πρόεδρος του Propeller Club, Γιώργος Ξηραδάκης, ο Θεόδωρος Κόντες τέως πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας , η βουλευτής Νόνη Δούνια κ.α..

Στην έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος τους Propeller Club Port of Piraeus, Κωστής Φραγκούλης εξήρε τον ρόλο της ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία και συνάμα τον ρόλο του International Propeller Club στα ναυτιλιακά δρώμενα «Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία μας, να οδηγούμε τις εξελίξεις στον ναυτιλιακή βιομηχανία.. Είμαστε μέρος του μέλλοντος. Πρέπει να εργαζόμαστε μαζί, ενωμένοι για το μέλλον της Ναυτιλίας».

Ο πρόεδρος του International Propeller Club of The USA, James Patti τόνισε ότι το Propeller είναι αφοσιωμένο στην προώθηση και στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, το εμπορίου δια θαλάσσης και της ασφάλειας.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης εξήρε τη δύναμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας επισημαίνοντας ότι με 5.000 πλοία ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας –DWT, το 32% των δεξαμενόπλοιων, τα 23% των πλοίων μεταφοράς LNG και το 25% των φορτηγών πλοίων, και τόνισε: «Η ελληνική ναυτιλία είναι σημαντικός παράγοντας για να συνεχίσει να κινείται και να αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί η Ναυτική εκπαίδευση αφού υπάρχει έλλειψη 3.500 ναυτικών στα ελληνικά πλοία ενώ αναφέρθηκε και δυναμική επανάκαμψη της κρουαζιέρας με 3.420 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων το 2022 και 3μ5 εκατομμύρια επιβάτες.

Ο Τζόρτζ Τσούνης δήλωσε περήφανος ως Έλληνας στην καταγωγή, που η χώρα έχει το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως. Μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος συνεχίζεται και τόνισε ότι «το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι «Δημοκρατία ή απολυταρχισμός. Είναι τόσο απλό». Εξήρε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια η οποία με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 είχε καταστεί το μαύρο πρόβατο ενώ αναφέρθηκε στο σημερινό ρόλο της χώρας εν μέσω ενεργειακής κρίσης:

«Έχουμε ενεργειακή κρίση και ίσως να έρθει και επισιτιστική. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον αυτό. Η Ελλάδα είναι η λύση έχει παραδοσιακό ρόλο. Οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή και την ευημερία».

Διαβάστε ακόμη:

Ebury: Στον αστερισμό των κεντρικών τραπεζών τα νομίσματα – Τι περιμένουμε για το ευρώ

Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)

JP Morgan: Γιατί δεν πρέπει να είστε short στις μετοχές στην Ευρώπη