Η Ελληνική Συμβουλευτική Επιτροπή (Hellenic Advisory Committee – HAC) του ιταλικού νηογνώμονα RINA συνεδρίασε για άλλη μια φορά για να συζητήσει την πρόοδο της απεξάρτησης από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και τις προκλήσεις της. Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση ηγετών του κλάδου και ενδιαφερόμενων φορέων, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση της RINA στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τομέα της ναυτιλίας. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε η δεξίωση Posidonia Reception της RINA.

Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γιουρούκος, ιδιοκτήτης της Technomar Shipping Inc. υπογράμμισε τα σημαντικά επιτεύγματα της RINA για το 2023. Ειδικότερα, η RINA ταξινομεί σήμερα πάνω από 79 εκατομμύρια ακαθάριστης χωρητικότητας για περίπου 9.700 πλοία διαφόρων τύπων. Ο ελληνόκτητος στόλος της RINA έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, διπλασιάζοντας το μέγεθός του από το 2021 έως το 2023, περιλαμβάνοντας πλέον πάνω από 720 πλοία και 23 εκατομμύρια μικτή χωρητικότητα. Από τον Ιανουάριο του 2024, η Διεθνής Ένωση Νηογνωμόνων (IACS) έχει ορίσει τον Roberto Cazzulo της RINA ως τον νέο πρόεδρό της.

Μετά την ομιλία του προέδρου, ο Ugo Salerno, εκτελεστικός πρόεδρος της RINA, εκφώνησε μια καίρια ομιλία. Επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ενσωμάτωση του Fondo Italiano d’Investimento στη μετοχική δομή της RINA, μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης της RINA τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών, ενισχύοντας έτσι την παγκόσμια παρουσία και τις δυνατότητές της. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος είχε επίσης τη χαρά να συζητήσει τον διορισμό του Carlo Luzzato ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή, μια απόφαση που αναμένεται να εμπλουτίσει τον οργανισμό με ανανεωμένη ηγεσία και όραμα.

Ο Paolo Moretti, Διευθύνων Σύμβουλος της RINA Services, ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της RINA το 2023. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τον σημαντικό αντίκτυπο και την επιρροή της RINA στον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα, αναδεικνύοντας τις ισχυρές επιδόσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες της.

Προσθέτοντας στις μελλοντικές συζητήσεις, ο Φαίδων Τομάζος από την Cass Technava προσέφερε πληροφορίες για τα νέα κατασκευαστικά έργα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της RINA στην αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη προηγμένων ναυτιλιακών υποδομών. Η παρουσίασή του ανέδειξε τη νέα κατασκευαστική δραστηριότητα κυρίως των Ελλήνων πλοιοκτητών, με καινοτόμες εξελίξεις και συνεργασίες που είναι έτοιμες να θέσουν νέα πρότυπα.

Ο Αντώνης Τρακάκης, Τεχνικός Διευθυντής της RINA, συζήτησε για την απαλλαγή της αλυσίδας εφοδιασμού σιδηρομεταλλεύματος από τον άνθρακα, δίνοντας έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές και τις τεχνολογικές καινοτομίες. Επισημαίνοντας τη Διακήρυξη του Clydebank από την COP26, που στοχεύει σε καθαρές μηδενικές θαλάσσιες εκπομπές μέχρι το 2050 μέσω των Πράσινων Διαδρόμων -διαδρομών που επιτρέπουν καύσιμα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της Δυτικής Αυστραλίας ως κορυφαίου παραγωγού σιδηρομεταλλεύματος με πάνω από 4.000 ετήσια φορτία. Ο κ. Τρακάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ για το 2050 είναι εφικτή, ακόμη και με τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας την άμεση ανάληψη δράσης για σχεδόν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα το “πράσινο ασφάλιστρο” σε χαμηλά επίπεδα. Τόνισε ότι οι χερσαίες λύσεις πρέπει να οδηγήσουν την εφαρμογή επί του πλοίου, με νέα πλοία σχεδιασμένα για ευελιξία ώστε να προσαρμόζονται στις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Σπύρος Ζολώτας, Marine Senior Director South EMEA της RINA, σχολίασε: “Παρόλο που η πορεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας προς την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι αναμφίβολα μακρά και θα πάρει χρόνο, ο τομέας κάνει ήδη σημαντικά βήματα, δρώντας τώρα και επενδύοντας σε μελλοντικές τεχνολογίες. Η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι μία από τις βασικές αρχές της RINA και εργαζόμαστε ενεργά με διάφορους τρόπους για να βοηθήσουμε τον τομέα να επιτύχει τους στόχους του. Εκδηλώσεις όπως η HAC είναι ζωτικής σημασίας, παρέχοντας μια πλατφόρμα για τη δικτύωση και την ανταλλαγή πληροφοριών, διασφαλίζοντας ότι παραμένουμε στο σωστό δρόμο, λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια για το μέλλον της ναυτιλίας”.

Η δεξίωση που ακολούθησε προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν ιδέες, καλλιεργώντας το πνεύμα συνεργασίας και το κοινό όραμα για το μέλλον των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Η RINA, κορυφαία εταιρεία πιστοποίησης και μηχανικής, παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, των υποδομών και της κινητικότητας, της πιστοποίησης, της βιομηχανίας και της ακίνητης περιουσίας. Τον Δεκέμβριο του 2023, παράλληλα με τον κύριο μέτοχο Registro Italiano Navale, το Fondo Italiano d’Investimento SGR εισήλθε στη μετοχική δομή καθοδηγώντας μια ομάδα συνεπενδυτών. Με έσοδα το 2023 ύψους 797 εκατομμυρίων ευρώ, 5.800 υπαλλήλους και 200 γραφεία σε 70 χώρες παγκοσμίως, η RINA είναι μέλος βασικών διεθνών οργανισμών και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων νομοθετικών προτύπων.

Διαβάστε ακόμη

Προχωρά το νέο αθλητικό πάρκο της Lamda στο Ελληνικό

Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»

Ιntrakat: Ρελάνς στην Ρουμανία με στόχο διπλάσιο ανεκτέλεστο – Νέες εξαγορές στην Ελλάδα, έμφαση σε παραχωρήσεις και ΑΠΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ