Μία εταιρεία από τον Έβρο ήρθε να σπάσει τα στερεότυπα περί της γιαπωνέζικης τεχνογνωσίας πάνω στην υψηλή τεχνολογία. Το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στα τέλη του Ιανουαρίου που είχε στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των κρατών είχε μία ιδιαιτερότητα. Η ελληνική αποστολή κόμιζε… τεχνολογία στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για την εταιρεία Prisma Electronics από τον Εβρο, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, η οποία προωθεί στην Ιαπωνία ελληνική τεχνολογία αιχμής για τη ναυτιλία και την αεροδιαστημική βιομηχανία, θέτοντας τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος σε υψηλή προτεραιότητα. Επιλέχτηκε ως μία από τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στην Ιαπωνία, στα τέλη του Ιανουαρίου, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, αεροδιαστημικής βιομηχανίας, ναυτιλιακού και βιομηχανικού εξοπλισμού.

Η Prisma Electronics δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη στο διεθνές τεχνολογικό γίγνεσθαι. Εχει διακριθεί με το χρυσό βραβείο ποιότητας στη βιομηχανία από το CERN και έχει πετύχει πολλαπλές άλλες αναγνωρίσεις από οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος (ESA) και άλλες.

Η εκπρόσωπός της Δήμητρα Γιορδαμλή συμμετείχε στην αποστολή με στόχο να πετύχει αυτό που οι περισσότεροι στην Ελλάδα θεωρούν αδύνατο. Να προωθήσει στην Ιαπωνία ελληνική τεχνολογία αιχμής και λύσεις στη ναυτιλία που αφορούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML). Κύριος στόχος όλων αυτών των πρακτικών είναι η βέλτιστη και αποδοτική λειτουργία του πλοίου με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση καυσίμων και την παρακολούθηση της εκπομπής ρυπογόνων αερίων (CO2, SΟx και NOx).

Στο Τόκιο, η Δήμητρα Γιορδαμλή πραγματοποίησε επιχειρηματικές συναντήσεις με ιαπωνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ναυπηγεία παρουσιάζοντας το σύστημα LAROS. Πρόκειται για ένα πολυδύναμο εργαλείο hardware, που παράγεται στην Αλεξανδρούπολη, και λογισμικού (software) το οποίο η εταιρεία εξελίσσει συνεχώς. Το προηγμένο αυτό σύστημα παρέχει συνεχή και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της κατάστασης των συστημάτων ενός πλοίου, δημιουργεί αυτοματοποιημένες έξυπνες αναφορές προς τα διάφορα τμήματα μιας ναυτιλιακής εταιρείας, βασισμένες στη διάγνωση, στην πρόγνωση και στην έγκαιρη προειδοποίηση, παράγοντας και μεταδίδοντας δεδομένα που συμβάλλουν στην επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας ενός πλοίου, στη βελτίωση της απόδοσής του και τη συμμόρφωσή του με το κανονιστικό πλαίσιο.

Τα δεδομένα που συλλέγονται αφορούν την ολιστική σύνθεση πληροφορίας από ετερογενή συστήματα που λειτουργούν πάνω σε ένα πλοίο, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αεροδιαστημικής για την αμφίδρομη επικοινωνία – μεταφορά των δεδομένων και ανάλυση των στοιχείων αυτών, όπου η βέλτιστη απόδοση και η ασφάλεια των ανθρώπων είναι σε υψηλή προτεραιότητα.

Η τεχνολογία αυτή της Prisma Electronics ήδη λειτουργεί σε εκατοντάδες ποντοπόρα πλοία αλλά και άλλα απαιτητικά βιομηχανικά περιβάλλοντα. Πρόσφατα, η εταιρεία επιλέχθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Γαλλίας-EDF, μαζί με τα κορυφαία ναυπηγεία της Ευρώπης -Ficantieri, Group Naval, Naviris-  για την εφαρμογή των τεχνολογιών (LAROS) στις νέες ευρω-κορβέτες που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συμμετοχή μου στην αποστολή. Ευχαριστώ την ομάδα του Enterprise Greece και της πρεσβείας στην Ιαπωνία για την προετοιμασία, την οργάνωση, καθώς και την υποστήριξή τους στην προσέγγιση των ιαπωνικών εταιρειών. Στην Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ, μία φανταστική ομάδα Ελλήνων μηχανικών, προγραμματιστών, ναυπηγών και στελεχών δημιουργούν και παράγουν με πολύ μεράκι έξυπνες συσκευές και λογισμικό με εφαρμογές στη ναυτιλία, στο διάστημα και σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, συνεργαζόμενοι με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης», δήλωσε η Δήμητρα Γιορδαμλή: «Η αρωγή της πολιτείας είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ για να έχουν θέση τα τεχνολογικά προϊόντα της Ελλάδας σε μία ιδιαίτερα απαιτητική αγορά και η επιλογή της εταιρείας μας αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία».

Η Prisma Electronics συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη ΓΓΕΚ, το Horizon 2020 και την ΕSA εξελίσσει συνεχώς την τεχνολογία της για τη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης και παρουσίασης της επεξεργασμένης πληροφορίας σε μοντέλα ψηφιακών διδύμων (Digital Twins) αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Το ξεκίνημα

Στην αυγή της 10ετίας του ’90, τρία αδέλφια από την Αλεξανδρούπολη αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, γεμάτοι ιδέες και μεράκι που αποκόμισαν μετά από σπουδές και επαγγελματική εμπειρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους ιδρύουν τη δική τους εταιρεία πληροφορικής πριν καν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια. Την Prisma Electronics. Μία από τις πολλές, θα σκέφτηκαν κάποιοι εκείνα τα χρόνια.

Ομως, οι τρεις νέοι, από την ακριτική πόλη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ο Γιώργος στα 28 του χρόνια, ο Χρήστος στα 25 και ο Ηλίας στα 18 του, στόχευαν ψηλά. Πρωταρχικός σκοπός τους ήταν η έρευνα και η ανάπτυξη και μετά το εμπόριο. Με έδρα πάντοτε την Αλεξανδρούπολη, απέδειξαν στην πράξη ότι όταν υπάρχει προγραμματισμός και όραμα πολλά μπορούν να επιτευχθούν, αφού «όριο είναι μόνο ο ουρανός» όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες.

Τα αδέλφια Γιορδαμλή, ο πρώτος με σπουδές στην πληροφορική, ο δεύτερος στην ηλεκτρολογία και τα οικονομικά και ο βενιαμίν στην πληροφορική με ειδίκευση σε network infrastructure, ακολούθησαν τον δρόμο που τους έδειξε το «επιχειρηματικό τους αστέρι» και σχεδόν 30 χρόνια μετά είναι από εκείνους τους Ελληνες που έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν τη σφραγίδα τους και το λιθαράκι τους σε επιτεύγματα παγκόσμιας εμβέλειας για την ανθρωπότητα.

Διαβάστε ακόμη

House of Creed – Το ραφτάδικο του 1760 που μεταμορφώθηκε σε κορυφαία δυναστεία αρωμάτων (twitter pics)

Έρχεται επιδότηση 100 εκατ. ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ακόμη περισσότεροι Άραβες φέτος σε Μύκονο και Σαντορίνη