Το Ναυτιλιακό Δίκτυο κατά της Διαφθοράς-Maritime Anti-Corruption Network (MACN) κυκλοφόρησε το The Global Port Integrity Platform (GPIP), μια μοναδική διαδικτυακή πλατφόρμα που περιγράφει λεπτομερώς τις επιδόσεις ακεραιότητας των λιμένων.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα τρέχοντα δεδομένα συμβάντων του MACN που περιλαμβάνουν περισσότερες από 50.000 αναφορές που συλλέγονται από το 2011 και πρόσθετες εξωτερικά ελεγμένες πηγές δεδομένων για να παρέχει βασικές συγκριτικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους ακεραιότητας των λιμένων.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επί του παρόντος 106 λιμάνια από περισσότερες από 50 χώρες.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της MACN, Μάρτιν Μπέντερσον, δήλωσε: «Το GPIP θα αλλάξει το παιχνίδι στον αγώνα κατά της θαλάσσιας διαφθοράς. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διεθνή πρότυπα ή συστηματικές μέθοδοι μέτρησης της ακεραιότητας εντός και μεταξύ των λιμένων. Το GPIP θα επιτρέψει στους ναυλωτές, τους ιδιοκτήτες φορτίου και τις ναυτιλιακές εταιρείες να συγκρίνουν την απόδοση ακεραιότητας των λιμένων και να εντοπίζουν τους κινδύνους κατά τις συναλλαγές. Για τους ναυτικούς και τις ναυτιλιακές εταιρείες, το GPIP θα παρέχει δυναμικά δεδομένα που θα βοηθήσουν τον κλάδο να πει όχι στη διαφθορά, διευκολύνοντας την αξιολόγηση του κινδύνου και την προετοιμασία για κλήση λιμένων σε τοποθεσίες υψηλού κινδύνου. Το GPIP θα δείξει πολύ ξεκάθαρα ποια προβλήματα είναι τα πιο κοινά και ποιες προκλήσεις μπορούν να περιμένουν να αντιμετωπίσουν οι ναυτικοί».

Το GPIP είναι διαθέσιμο για τα μέλη του MACN από τις 27 Απριλίου 2022 και θα διατίθεται σε εταίρους συλλογικής δράσης και άλλους βασικούς συνεργαζόμενους φορείς στο δίκτυο του MACN.

Η φιλοδοξία της MACN είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των θυρών στο σύστημα μέχρι το τέλος του 2022.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της MACN, Cecilia Müller Torbrand, δήλωσε: «Για τα λιμάνια, το GPIP θα δώσει κίνητρα για την ακεραιότητα επιτρέποντας συγκρίσεις απόδοσης μεταξύ τους σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Θα τονίσει τα λιμάνια που απαιτούν επενδύσεις και θα αποτελέσει επίσης εργαλείο για διεθνείς δωρητές, επενδυτές του ιδιωτικού τομέα και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος που ενδιαφέρεται για τη μεταρρύθμιση του λιμενικού τομέα και τη διευκόλυνση του εμπορίου».

Η πλατφόρμα είναι επίσης ένα εργαλείο που θα διευκολύνει εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, της ναυτιλιακής βιομηχανίας, των λιμένων και των τερματικών σταθμών και άλλων ενδιαφερομένων. Θα υποστηρίξει την ατζέντα του MACN για τη συλλογική δράση κατά της διαφθοράς στον ναυτιλιακό τομέα και θα βοηθήσει να ανοίξουν τεκμηριωμένες συνομιλίες με λιμάνια, αρχές και κυβερνήσεις, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του MACN για τη μείωση των κινδύνων διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας στα λιμάνια.

«Ο κίνδυνος και η ανθεκτικότητα των λιμένων είναι ένας από τους τομείς στρατηγικής εστίασης της IAPH και η Παγκόσμια Πλατφόρμα Ακεραιότητας Λιμένων του MACN είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει να τεθεί το προσκήνιο στη σημασία των μέτρων κατά της διαφθοράς σε λιμάνια και τερματικούς σταθμούς παγκοσμίως», λέει ο Δρ Αντώνης Μιχαήλ, Τεχνικός Διευθυντής, Διεθνής Ένωση Λιμένων.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται νέο ηλεκτροσόκ από τον πληθωρισμό – Διψήφιο άλμα μετά από 28 χρόνια

Siamidis: Τα νέα projects της ελληνικής εταιρείας που ντύνει τους στρατούς της Δύσης

Πετρ Μπάρον (TBI Bank): Δάνεια γενικού σκοπού από την TBI Bank και στην Ελλάδα