Με το «Greek Shipping Leadership Award» τιμήθηκε ο Θανάσης Μαρτίνος, ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες εφοπλιστές στο πλαίσιο του ναυτιλιακού συνεδρίου της Capital Link που διοργανώνουν ο Νικόλας και η Όλγα Μπορνόζη. Η ομιλία του, η οποία έκλεισε με τη φράση «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να προβλέψει τις περιπέτειες των Ελλήνων εφοπλιστών», εστίασε στις αβέβαιες και συχνά απρόβλεπτες εξελίξεις που διαμόρφωσαν το τοπίο της ναυτιλίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το «παρών» έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας μεταξύ αυτών ο δρ Νίκος Τσάκος, ο Ίων Βαρουξάκης, ο Χάρης Βαφειάς, ο Ανδρέας Τσαβλίρης, ο Γιάννης Δράγνης, ο Πέτρος Παππάς, η Ιωάννα Προκοπίου, ο Αντώνης Κομνηνός Αντώνης, ο Λέον Πατίτσας, ο Στέφανος Κολλάκης, ο Χρήστος Ευσταθίου, η Ειρήνη Νταιφά, ο δρ Ιωάννης Κούστας, ο Μιχάλης Μποδούρογλου, ο Κώστας Πρίφτης.

Η Μακροχρόνια Πορεία Στη Ναυτιλία

Ο Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια στην ελληνική ναυτιλία, ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 14 ετών. Στην εκδήλωση τον προλόγισαν ο Γιώργος Φουστάνος, ιστορικός ναυτιλίας, και ο Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής των ναυτιλιακών εταιρειών Seatraders, Dynacom και Dynagas. Οι ομιλητές αναγνώρισαν τη σημασία της προσφοράς του στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Θανάσης Μαρτίνος

Η Αδυναμία Πρόβλεψης Με Την Τεχνητή Νοημοσύνη

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μαρτίνος εξέφρασε την αμφιβολία του για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προβλέψει τις μελλοντικές εξελίξεις στην ναυτιλία. Θύμισε την αναστάτωση που προκλήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια από απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία έκαναν οποιαδήποτε πρόβλεψη να αποδειχθεί ανακριβής. Το ερώτημα που έθεσε ήταν σαφές: «Μπορεί το AI να προβλέψει την πορεία των αγορών για τα τάνκερ, τα bulk carriers ή τα containerships;»

Η Πανδημία Και Οι Επιπτώσεις Στη Ναυτιλία

Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία των τελευταίων χρόνων. Ο κ. Μαρτίνος σημείωσε την ξαφνική κατάρρευση των αγορών τάνκερ και bulk carriers, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση για container ships εκτοξεύθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά μέσω διαδικτύου. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε τα τάνκερ, ενώ οι lockdowns πίεσαν τη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων, επιφέροντας μείωση των ναύλων.

Ο Πόλεμος Στην Ουκρανία Και Η Ενεργειακή Κρίση

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά το γεωπολιτικό και ενεργειακό σκηνικό. Ο κ. Μαρτίνος αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου, ο οποίος συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και έχει προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, πλήττοντας την οικονομία, κυρίως στη Γερμανία, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζουν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στην αγορά bulk carriers.

Κέρδη Για Τα Τάνκερ

Σε αντίθεση με τα bulk carriers, ανέφερε ότι τα τάνκερ επωφελήθηκαν από την αλλαγή στις θαλάσσιες διαδρομές πετρελαίου, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανάγκασαν τη χώρα να στραφεί στην Ινδία και την Κίνα για τις εξαγωγές πετρελαίου. Ο κ. Μαρτίνος τόνισε ότι η Ευρώπη σταμάτησε να εισάγει πετρέλαιο από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα η Ρωσία να επανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς άλλες περιοχές, γεγονός που άλλαξε τις θαλάσσιες διαδρομές και αυξήθηκε η ζήτηση για τάνκερ.

Ο ρόλος των Χούθι στην Εμπορική Ναυτιλία

Ο Θανάσης Μαρτίνος αναφέρθηκε και στις επιθέσεις των Χούθι στην Εμπορική Ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες είχαν σημαντικές συνέπειες στην αγορά. Παρά τις επιθέσεις, που αύξησαν τα τονομίλια, οι πραγματικοί χαμένοι ήταν τα φτωχότερα έθνη, τα οποία υποχρεώθηκαν να πληρώσουν υψηλότερα μεταφορικά κόστη για τις εισαγωγές τους. Εξιστορώντας ένα περιστατικό από την εταιρεία του, Eastern Mediterranean, ανέφερε ότι η εταιρεία αποφάσισε να αποφεύγει την περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Ο Γιώργος Προκοπίου με τον Πόλυ Β.Χατζηιωάννου

Οι Επιπτώσεις Των Δασμών Στην Ναυτιλία

Η πολιτική δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης αντίκτυπο στην παγκόσμια ναυτιλία ανέφερε ο Έλληνας πλοιοκτήτης. Είπε: «Οι δασμοί προς το Μεξικό και τον Καναδά ευνόησαν το θαλάσσιο εμπόριο του Ατλαντικού και τα δεξαμενόπλοια, ενώ οι δασμοί στη Κίνα επηρέασαν αρνητικά την αγορά των container ships. Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνο, τέτοιες πολιτικές καθιστούν δύσκολη τη πρόβλεψη του μέλλοντος, καθώς οι συνθήκες συνεχώς μεταβάλλονται».

Συμπέρασμα: Η Ναυτιλία Παραμένει Αβέβαιη

Ο κ. Μαρτίνος έκλεισε την ομιλία του με την πεποίθηση ότι παρά την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, η ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει απρόβλεπτη και γεμάτη προκλήσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ιδιαίτερα ταραχώδη, και είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, ειδικά για τους Έλληνες εφοπλιστές που συνεχώς καλούνται να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα και εξελίξεις.

Συνάντηση με τον Θανάση

Το προφίλ του Θανάση Μαρτίνου σχεδίασε με λόγια ο ιστορικός της Ναυτιλίας Γιώργος Φουστάνος. Η εξιστόρηση μαγνήτισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων:

Συνάντησα τον Θανάση πριν 43 χρόνια, όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Παρά το γεγονός ότι ήταν νεότερος από εμένα, ο Θανάσης είχε ήδη υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ για έξι χρόνια, εκλεγμένος σε ηλικία 26 ετών. Αυτή η σπάνια διάκριση, δεδομένης της ηλικίας του, αποτύπωνε την εκτίμηση της ναυτιλιακής κοινότητας για την εξαιρετική του απόδοση και ηγεσία.

Ο δρ Νίκος Τσάκος με την Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Νικόλα Μπορνόζη

Οικογενειακό Υπόβαθρο και Είσοδος στη Ναυτιλία

Η οικογένεια του Θανάση δεν είχε ναυτιλιακές ρίζες. Ο πατέρας του, Ιωάννης, ήταν γνωστός αντιπρόσωπος αρχαιοτήτων στην Αθήνα και η μητέρα του, Αθηνά, ήταν κόρη διακεκριμένου δικηγόρου. Το 1964, όταν ο Θανάσης ήταν μόλις 14 ετών, οι θείοι του, Μελέτης και Κλεόβουλος Μεθενίτης, απέκτησαν ένα πλοίο, ακολουθούμενοι από την είσοδο της αδελφής τους Αθηνάς στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η Αθηνά είχε την όραμα να δημιουργήσει μία μεγάλη ναυτιλιακή επιχείρηση, όχι για τον εαυτό της, αλλά για τους τρεις γιους της, τους οποίους ήθελε να δει να γίνονται διακεκριμένοι εφοπλιστές.

Το 1970, η Αθηνά ίδρυσε την Thenamaris και αποφάσισε να παραμείνει στο παρασκήνιο, αναθέτοντας στον μεγαλύτερο γιο της, τον 20χρονο Θανάση, την ηγεσία της εταιρείας. Οι δύο μικρότεροι γιοί της, ο Ντίνος και ο Ανδρέας, οι οποίοι αργότερα συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης, δεν είχαν τελειώσει καν το σχολείο εκείνη την εποχή.

Το Ταξίδι του Θανάση και η Επιτυχία του

Ο Θανάσης υποστηρίζει μετριοπαθώς ότι δεν είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, καθώς ο πατέρας του χρηματοδότησε την απόκτηση των πρώτων δύο πλοίων της οικογένειας. Ωστόσο, από ιστορική άποψη, είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Δούλεψε σκληρά για να το πετύχει αυτό. Από την ηλικία των 15 ετών, ενώ ήταν ακόμα μαθητής λυκείου, περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του επισκεπτόμενος σχεδόν καθημερινά το γραφείο των θείων του στον Πειραιά για να εξοικειωθεί με τη ναυτιλιακή λειτουργία.

Αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει οικονομικά και εκπαιδεύτηκε σε ένα ναυτιλιακό γραφείο που διευθύνονταν από Έλληνες, εκπροσωπώντας τα πρώτα πλοία της οικογένειας Μαρτίνου, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει την ηγεσία της Thenamaris.

Ο Θανάσης Μαρτίνος με τν Γιώργο Προκοπίου και τον δημοσιογράφο του newmoney Μηνά Τσαμόπουλου

Η Ανάπτυξη της Thenamaris

Η εξέλιξη της Thenamaris ήταν εκπληκτική. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η εταιρεία μεγάλωσε φτάνοντας τον στόλο των 40 περίπου πλοίων. Ωστόσο, η καταστρεπτική κρίση της αρχής της δεκαετίας του 1980 έπληξε τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, αναγκάζοντας πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις να βγουν από την αγορά. Στο τέλος αυτής της καταστροφικής δεκαετίας, η Thenamaris όχι μόνο επιβίωσε, αλλά αύξησε τον στόλο της σε πάνω από 50 πλοία. Από εκείνη τη στιγμή, ο Θανάσης άρχισε ένα νέο κεφάλαιο.

Η φιλική αποχώρησή του από τους αδελφούς του οδήγησε στην ίδρυση της δικής του εταιρείας, της Eastern Mediterranean, η οποία έχει εξελιχθεί σε μία ισχυρή ομάδα που διαχειρίζεται πάνω από 80 πλοία υψηλής ποιότητας, όλων των τύπων.

Αντώνης Κομνηνός, Γιώργος Φουστάνος, Θανάσης Μαρτίνος και Γιώργος Προκοπίου

Παρά την τεράστια επαγγελματική του επιτυχία, η ζωή του Θανάση σημαδεύτηκε από σοβαρές απώλειες, όπως ο θάνατος αγαπημένων μελών της οικογένειάς του, πιο πρόσφατα της μητέρας του, της αξέχαστης Νούνού Μαρτίνου. Η φιλοσοφία ζωής της τον ενέπνευσε να ακολουθήσει καριέρα ως εφοπλιστής και του έδωσε βαθύ σεβασμό για τις γυναίκες.

Είναι επίσης σημαντικό να αποτίσω φόρο τιμής σε μία ιδιαίτερη γυναίκα που τον συντροφεύει για πάνω από μισό αιώνα: την αγαπημένη του σύζυγο, Μαρίνα. Μαζί, αντιμετώπισαν κάθε καταιγίδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφεραν να μετατρέψουν τη δική τους θλίψη σε καλό για τους πολλούς.

Διατηρώντας πάντα χαμηλό και μετριοπαθή προφίλ, αφοσιώθηκαν σε εξαιρετικές πράξεις φιλανθρωπίας, τοποθετώντας τους τα τελευταία 30 χρόνια ανάμεσα στους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους και ευεργέτες της χώρας μας. Πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να συγκριθούν με την γενναιοδωρία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Οι συνεχείς τους προσπάθειες να παρέχουν ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη, να υποστηρίξουν την εθνική άμυνα και το σύστημα υγείας της χώρας, να προάγουν την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά, ενισχύουν όλους τους σημαντικούς πυλώνες ύπαρξης του έθνους μας.

Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα –Προκοπίου, Θανάσης Μαρτίνος. Γιώργος Προκοπίου, Γιώργος Τεριακίδης

Συμβολή στην Ιστορία της Ναυτιλίας

Ως αφοσιωμένος ιστορικός, αισθάνομαι υποχρεωμένος να εκφράσω τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μου προς τον Θανάση για το γνήσιο ενδιαφέρον του να προωθήσει την ιστορία, και ιδιαίτερα την ναυτική ιστορία. Είναι πράγματι από τους λίγους ανθρώπους που κατανοούν τον καταλυτικό ρόλο της θάλασσας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας στη ζωή μας. Θυμάμαι όταν συναντηθήκαμε στην κηδεία του θείου του Κλεόβουλου Μεθενίτη, μου ζήτησε να γράψω ένα βιβλίο για την οικογένεια Μεθενίτη. «Αξίζουν να θυμόμαστε» είπε, «άλλωστε, εμείς ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στη ναυτιλία ακολουθώντας τα βήματά τους».

Διαβάστε ακόμη

Το success story του HHG και τo deal των 2,2 δισ. με τους Αραβες – Τα επόμενα σχέδια του ομίλου

Τα εξωφρενικά ακριβά φρούτα της Ιαπωνίας – Η ιστορία μιας απίστευτης εμμονής

Goldman Sachs: Ποιοι παράγοντες θα διαμορφώσουν τις αποδόσεις στις μετοχές στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα