Ναυτιλία

Τι λένε οι Αμερικανοί για την αγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Προκοπίου

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


«Θέλουμε να ξέρουμε ότι τα ναυπηγεία μπορούν να κατασκευάσουν τις φρεγάτες», είπε ο εκπρόσωπος της Lockheed

Η εμφάνιση στο προσκήνιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου ήταν μία έκπληξη για όλους.

Έως το πρωί της περασμένης Τετάρτης επικρατέστερος θεωρείτο ο επίσης εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος, ο οποίος είχε πλειοδοτήσει στον πρώτο διαγωνισμό με 15 εκατ. ευρώ τίμημα που θεωρήθηκε χαμηλό και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μόνος που είχε πλήρη εικόνα για το ενδιαφέρον του Γιώργου Προκοπίου ήταν το Μαξίμου.

Το θέμα των ναυπηγείων έχει προεκτάσεις και στην υπόθεση της αγοράς τεσσάρων φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. Θα πρέπει τώρα οι ενδιαφερόμενες εταιρείες -συνοδεία του πρεσβευτή της χώρας τους- να έρθουν σε επαφή με τον νέο αγοραστή, μόλις επισημοποιηθεί και από τις δικαστικές αρχές η αγορά.

«Όλα αλλάζουν. Πριν μία εβδομάδα δεν υπήρχε αγοραστής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τώρα υπάρχει», είναι τα λόγια που ακούγονται σε επιχειρηματική και διπλωματικά πηγαδάκια, υπονοώντας ότι θα γίνουν νέες ενέργειες.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου η Lockheed Martin με την ευκαιρία της διοργάνωσης της έκθεσης DEFEA 2021, όπου και παρουσίασε τα προγράμματα της εταιρείας στους τομείς Aeronautics, Rotary & Mission Systems και Missiles & Fire Control.

Εκ μέρους της Lockheed Martin Corporation έδωσε το παρών και ο Tim Cahill – Senior Vice President, Global Business Development.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας παρέθεσαν -για μία ακόμη φορά- τα πλεονεκτήματα των φρεγατών που προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση στράφηκε στον νέο ιδιοκτήτη του Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Γιώργο Προκοπίου. Η αμερικανική πλευρά έχει προτείνει οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Σε ερώτηση υπήρξε εάν συνάντηση με τον Έλληνα πλοιοκτήτη, ο Γρηγόρης Κουτσογιάννης υπεύθυνος του Ομίλου για το θέμα των φρεγατών στην Ελλάδα, απάντησε:

«Έχουμε επικεντρωθεί στα ελληνικά ναυπηγεία και στις δυνατότητες που έχουν. Και τα δύο έχουν νέους ιδιοκτήτες και business plans (Σημ. Αναφέρεται και στα ναυπηγεία Ελευσίνας όπου έχει εμπλακεί η αμερικανικών συμφερόντων ONEX). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και στα δύο τότε θα δούμε ποια θα είναι η επιλογή και θα προχωρήσουμε. Θέλουμε να ξέρουμε ότι τα ναυπηγεία μπορούν να κατασκευάσουν τις φρεγάτες” και συμπλήρωσε:
“Οι ναυπηγήσεις πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και δεν είναι μόνο η ναυπήγηση των φρεγατών αλλά και η συντήρησή τους».

Διαβάστε ακόμα

Άνοδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις τιμές εξοχικών στις Κυκλάδες- Αναλυτικοί πίνακες

COSMOTE TV – ΝΟVA: Ανατροπή με την αγγλική Premier League, μάχη για τη Super League

ProfitLevel: Τα tweet του Έλον Μασκ επιδρούν στον επενδυτικό κόσμο