Μέσα στον καταιγισμό αρνητικών, κατά βάση εξελίξεων στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ενεργειακής και όχι μόνο κρίσης αλλά και του σε ιστορικά υψηλά πληθωρισμού το θαλάσσιο εμπόριο και η εφοδιαστική αλυσίδα ταρακουνιέται.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό όμως ο ΟΛΠ βάσει και των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε πρόσφατα πέτυχε μία αξιοσημείωτη αύξηση τζίρου, πετυχαίνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το α’ εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 29%, ήτοι 21,1 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ Α.Ε. φθάνοντας τα 93,1 εκατ. ευρώ έναντι 72εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση αυτή του τζίρου επετεύχθη εξαιτίας ενός πετυχημένου συνδυασμού δραστηριοτήτων. Κυρίως ο τομέας της κρουαζιέρας, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 182,1% ενώ και ο τομέας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτα Ι) σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 53,6%.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση όσον αφορά τα μερίσματα καθώς πριν από το 2016 διένειμε χαμηλά μερίσματα στους μετόχους της από (0,01 έως 0,10 ευρώ ανά μετοχή) ενώ για την οικονομική χρήση του 2021 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε 0,628 ευρώ ανά μετοχή.

Το Ελληνικό Δημόσιο καρπώνεται ένα σημαντικό όφελος καθώς διατηρώντας το 7% των μετοχών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει παρόμοια ή και μεγαλύτερα μερίσματα σε σχέση με τα χρόνια που κατείχε το 74% του συνόλου. Παρόλο δηλαδή που η συμμετοχή του Δημοσίου μειώθηκε κατά 10 περίπου φορές, τα έσοδα του αυξήθηκαν γιατί τα μερίσματα υπερδεκαπλασιάστηκαν. Το όφελος αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται να διευρυνθεί κατά το 2022 που η εταιρεία φαίνεται να πετυχαίνει ανεπανάληπτα ρεκόρ κερδοφορίας.

Από την ΟΛΠ ΑΕ με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν το σημαντικό γεγονός της άμεσης σύνδεσης των εσόδων της ΟΛΠ Α.Ε. με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω του τέλους ανταπόδοσης του 3,5% επί των συνολικών εσόδων της εταιρείας, ποσοστό το οποίο εισπράττεται από τους παραλιμένιους δήμους Πειραιά, Σαλαμίνας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος και το οποίο αποτελεί τεράστιο όφελος για την ανάπτυξη των τοπικών αυτών κοινωνιών και της χώρας ευρύτερα.

Πιο συγκεκριμένα ενώ μέχρι το 2016 προβλεπόταν ότι η ΟΛΠ Α.Ε. θα πλήρωνε ως ετήσιο αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο 2% του ετήσιου τζίρου της με βάση την νέα σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε το 2016 το Δημόσιο εισπράττει πλέον 3,5% σε πολύ μεγαλύτερο τζίρο. Έτσι από τα 2 εκατ. ευρώ που εισέπραξε για την οικονομική χρήση του 2015 αναμένεται να εισπράξει πάνω από 7 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022 ήτοι αύξηση 250%.

Κύκλοι του λιμανιού επισημαίνουν: «Το παράδειγμα της ΟΛΠ Α.Ε. αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες επενδυτικές ιστορίες στη χώρα μας και με τις επενδυτικές κινήσεις με βάση το Master Plan του λιμένος και για την ψηφιοποίηση όλων και περισσότερων δραστηριοτήτων του οι οικονομικές προοπτικές του Λιμένος Πειραιά παρουσιάζονται εξαιρετικά ευοίωνες και ελκυστικές, ακόμη και σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αβεβαιότητας».

Διαβάστε ακόμα:

Μαρία Αγγελικούση: Ναύλωσε για $400.000 την ημέρα το LNG «Yiannis» στη SHELL

Κομισιόν: Aνακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Έρχεται πλαφόν στην τιμή πετρελαίου

Πανάκριβος: £300 δισ. κόστισε στους Βρετανούς ο πρώτος μήνας διακυβέρνησης της Λιζ Τρας