Ο πρώτος μήνας διακυβέρνησης της Λιζ Τρας αποδεικνύεται εφιαλτικός για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συνολική ζημιά σε μετοχές και ομόλογα να εκτοξεύεται σε τουλάχιστον 300 δισ. λίρες ή αλλιώς 340 δισ. δολάρια. 

Το sell off των προηγούμενων 30 ημερών, αναμφίβολα, εδράζεται στον μίνι προϋπολογισμό της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θέλησε να μειώσει σημαντικά τους φόρους στα ανώτερα οικονομικά στρώματα, σε μια προσπάθεια τόνωσης της παραπαίουσας οικονομίας.  

Ωστόσο, αυτή η επιλογή προκάλεσε πανικό στις αγορές, με τη στερλίνα να διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (έφθασε έως το 1,06 δολάριο) και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται σε επίπεδα, τα οποία είχαν να καταγραφούν από το 2008 (άνω του 4,5%). 

Ο λόγος αυτής της αναστάτωσης ήταν σαφής: Το μέτρο μείωσης των φόρων θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης νέου δημόσιου χρέους, σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων, ως απόρροια της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Αποτέλεσμα θα ήταν η διεύρυνση του κρατικού ελλείμματος και κατ’ επέκταση ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. 

Η όλη κατάσταση ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει, προχωρώντας σε αθρόες αγορές κρατικών ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αποδόσεις και να διασώσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν επενδυθεί σε τίτλους του βρετανικού δημοσίου.  

Υπό την πίεση των αγορών, τελικά, η Λιζ Τρας αναγκάστηκε σε άτακτη οπισθοχώρηση -κοινώς «κωλοτούμπα»- αποσύροντας το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο επέστρεψε στο συρτάρι του υπουργού Οικονομικών. Όμως, η ζημιά είχε ήδη γίνει.  

«Οι επενδυτές θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο μη-επενδύσιμο για όσο χρονικό διάστημα επικρατεί αυτό το κυβερνητικό χάος» τονίζει ο Joachim Klement, αναλυτής της Liberum Capital, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. 

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στα «μάτια» των αγορών, αναμφίβολα, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και πλέον κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή θα αποκατασταθεί στο μέλλον. Ιδίως, αν λάβουμε υπόψη ότι η οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει αφενός το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, αφετέρου το πρόβλημα της ύφεσης.  

Παρά την εν μέρει ανάκαμψη που επήλθε στα βρετανικά assets, μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και κυρίως, μετά την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο δείκτης βαρόμετρο FTSE 350 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υπολείπεται κατά 77 δισ. στερλίνες σε σχέση με το κλείσιμο στις 2 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν την εκλογή της Λιζ Τρας στο «τιμόνι» του Συντηρητικού Κόμματος. Την ίδια ώρα, οι απώλειες στα κρατικά ομόλογα ξεπερνούν τα 200 δισ. στερλίνες, ενώ η «χασούρα» στα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης αγγίζει τα 26 δισ. στερλίνες.  

Σύνολο ζημιάς, λοιπόν, άνω των 300 δισ. στερλινών.    

UK assets have had a rough ride since Liz Truss took over as prime minister

Διαβάστε επίσης

Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια… 

ΑΔΜΗΕ: State Grid και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «χτυπούν» το μεγάλο πρότζεκτ Aριάδνη του €1 δισ.

Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας – Τώρα το γνωστό ακίνητο στην Πάρνηθα βγαίνει στο σφυρί (pics)