Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τον πλανήτη αναδεικνύει τη σημαίνουσα σημασία και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ενώ την έχει καταστήσει βασικό «παίκτη» για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια οικονομία μέσω του στόλου των εμπορικών πλοίων της. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζoρτζ Τσούνης στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο γεωστρατηγικός της ρόλος θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, τόσο σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα όσο και σε ό,τι αφορά τη θέση της ως ενεργειακό hub» είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ. Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει τις υποδομές για την αποθήκευση ενέργειας οι οποίες θα αυξηθούν καθώς και τον τρόπο να προωθεί την ενέργεια σε άλλες χώρες. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο νοτιοανατολικά της Ευρώπης, κοντά στην Ουκρανία, κοντά στη βόρεια Αφρική, κοντά στην Άπω Ανατολή. Είναι πάνω σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι.

Όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ο Αμερικανός πρέσβης, σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο, και ότι οι κυρώσεις θα επιφέρουν πλήγμα στην ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο. «Σας καλώ να συνεχίσετε την συνεισφορά σας», είπε και προσέθεσε: «Η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο ενώ η Αμερική έχει ανεξάντλητες δυνατότητες παραγωγής φυσικού αερίου. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία και άλλες θα χρειάζονται την Ελλάδα για την ενεργειακή τους απεξάρτηση από τους ρωσικούς πόρους».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι εκτάκτως έρχεται στην Ελλάδα η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας: «Δεν μπορώ να πω πολλά, αλλά έρχονται γιατί έχουν ανάγκη την Ελλάδα», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα η Βουλγαρία δεν θα είχε ρεύμα σήμερα».

Ο Τζoρτζ Τσούνης υπογράμμισε τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας: «Η Ελλάδα παίρνει όλο και λιγότερη ενεργειακή βοήθεια από τη Ρωσία. Όμως πλέον τη μεγαλύτερη ποσότητα την προμηθεύεται από εμάς, από τις ΗΠΑ. Η δυνατότητα παραγωγής LNG από τις ΗΠΑ είναι χωρίς όριο». Η Ελλάδα, όπως είπε βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και τόνισε ότι όταν αρχίσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο μέσω της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Αν αφήσουμε τους Ρώσους να κερδίσουν ποιος έχει σειρά;» και προσέθεσε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο με τη στάση που έχει κρατήσει όσο και με τη θέση που έχει στο χάρτη.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για όλη την ευρύτερη περιοχή σε βορρά και νότο, τις επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών εταιρειών μεταξύ των οποίων Google, Microsoft, Pfizer, τις αμερικανικές επενδύσεις στον τουρισμό, και στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Είναι απίστευτος ο σεβασμός που έχουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα» είπε ο Αμερικάνος πρέσβης και ανέφερε ως παράδειγμα την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. «Πόσοι ηγέτες κρατών έχουν μιλήσει στο Κογκρέσο;» αναρωτήθηκε, δίνοντας την απάντηση: «Στην προεδρία Τζο Μπάιντεν, μόλις τρεις».

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα είπε: «Η Ελλάδα κάνει σοβαρά βήματα για την αμυντική της θωράκιση». Για το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα τα μαχητικά F35 σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασίες, και ότι θα εισέλθει σε ένα κλειστό κλαμπ κρατών, που τα διαθέτουν, μόλις οκτώ μέχρι σήμερα.

Όταν ρωτήθηκε πως βλέπει την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και γιατί οι ΗΠΑ δεν φροντίζουν να καταστήσουν κυρίαρχη δύναμη την Ελλάδα στο Αιγαίο απάντησε  ότι οι σύμμαχοι πρέπει να είναι ενωμένοι ώστε να φέρουν τη σταθερότητα στην περιοχή μαζί με τις ΗΠΑ : «Δεν υπάρχουν λόγοι να μην είμαστε φίλοι.  ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία πρέπει να είναι φίλοι στην περιοχή για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητά της. Το 65% των Ελλήνων δεν βλέπει ως εχθρό την Τουρκία και τα 65% των Τούρκων δεν βλέπει ως εχθρό την Ελλάδα» και προσέθεσε:

«Εμείς ως διπλωμάτες έχουμε ως έργο μας τη δημιουργία γεφυρών και να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες. Όπως αγαπώ τα παιδιά των ΗΠΑ, αγαπάω τα παιδιά της Ελλάδας και τα παιδιά της Τουρκίας. Πρέπει να τους παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που παραλάβαμε. Οι σύμμαχοι πρέπει να είναι ενωμένοι. Κάνουμε πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο τα οποία δεν μπορώ να σας πω».

Τέλος σε ότι αφορά την ελληνική ναυτιλία, ο Τζορτζ Τσούνης την χαρακτήρισε «Άξια» σημειώνοντας: «Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Και αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά με πολύ σκληρή δουλειά». Κάλεσε, δε τον ελληνικό εφοπλισμό να συνεχίσει να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση του κλάδου. «Σας χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο. Έχετε κάνει πολλά και θα κάνετε περισσότερα. Έχετε την τεχνογνωσία για να δώσετε λύσεις».

Το πιο σημαντικό, ανέφερε, είναι ότι η λεγόμενη απανθρακοποίηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους stakeholders που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο Γιώργος Κ. Αγγελόπουλος, η Σεμίραμις Παληού διευθύνουσα σύμβουλος της Diana Shipping και πρόεδρος της Helmepa, ο πρόεδρος του Propeller Club Port of Piraeus Κωστής Φραγκούλης, η Ειρήνη Νταϊφά C/O της «STAVROS DAIFAS MARITIME CORPORATION S.A.», ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας μικρών Αποστάσεων, Χαράλαμπος Σημαντώνης, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της WISTA International Έλπη Πετράκη, η Δανάη Μπεζαντάκου CEO της Navigator Shipping Consultans, ο Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης Δήμαρχος Πειραιά, ο Κωστής Αχλαδίτης managing Director της Golden Cargo, ο πρόεδρος των Ελλήνων Ναυλομεσιτών, Γιάννης Κοτζιάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρος Πασχάλης, ο διευθύνων σύμβουλος της Έκθεσης Ποσειδωνίων, Θεόδωρος Βώκος, οι Ηλίας Καρυαμπάς και Κώστας Ξύδης του αμερικανικού νηογνώμονα ABS, ο Γιώργος Τεριακίδης του νορβηγικού Νηογνώμονα DNV, ο Νίκος Αρβανίτης της Vista Maritime & Logistics και εκπρόσωπος του λιμανιού του Πειραιά, ο Αντρέ Κάμερον και ο Μιχάλης Πίττας εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατιωτικού βραχίονα στα ελληνικά λιμάνια, ο Πάτρης Ξανάλατος της Tide Line Ltd, ο Μιχάλης Καρράς της Target Marine Group, ο Πάνος Ζαχαριάδης, τεχνικός διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers. Ο Κώστας Λαγός της Go Shipping, ο Γιώργος Μαργέτης, διευθύνων σύμβουλος της Margetis Maritine, Κατερίνα Σταθοπούλου, οικονομολόγος.

Ειρήνη Νταϊφά-Σεμίραμις Παληού

Γιώργος Αγγελόπουλος – Τζορτζ Τσούνης

 

Τζορτζ Τσούνης – Μηνάς Τσαμόπουλος
Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Αλεξανδράτος- Αντρέ Κάμερον – Μιχαήλ Πίττας
Τζον Μπελούσης-Θεόδωρος Βώκος – Δανάη Μπεζαντάκου-Γιώργος Τεριακίδης
Ηλίας Καρυαμπάς – Κώστας Ξύδης

 

Διαβάστε ακόμη

«Βροχή» από ξενοδοχειακά deals – Ποιοι έδωσαν τα χέρια από τη Μύκονο μέχρι την Αράχωβα

e-Κληρονομιές: Ο «μαραθώνιος» των δικαιολογητικών και τα «ψιλά» γράμματα της δήλωσης

Ο Τσίπρας, οι πέτρες και οι εκλογές, η Εθνική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, το δίπορτο για το «Βενιζέλος» και οι τρεις επιχειρηματίες που «σήκωσαν» το Ταμείο Ανάκαμψης